Lawaai

Thuiswerk en lawaai: bescherm je oren ook thuis!

In het dossier van november kon je al lezen dat blootstelling aan lawaai kan leiden tot aandoeningen zoals tinnitus en hyperacusis. Ook in onze thuiswerkomgeving worden we blootgesteld aan geluiden die ons gehoor kunnen aantasten. Nu we onze headset vaker tevoorschijn halen voor online vergaderingen, is het hoog tijd om te kijken hoe we onze oren ook tijdens thuiswerk kunnen beschermen om gehoorschade (en een bonzend hoofd) te vermijden.

preventMemo - Lawaai

preventMemo - Lawaai

Lawaai op het werk kan het gehoor beschadigen en leiden tot onomkeerbare gehoorschade. Om werknemers te beschermen, is het noodzakelijk om lawaai zoveel mogelijk te vermijden en tot een minimum te beperken.

Quiz: Wat weet jij over lawaai?

Dossier - Laat het niet in dovemansoren vallen: de risico’s van lawaai

We worden voortdurend geconfronteerd met geluid, het ene al luider dan het andere. Maar niet iedereen heeft het geluk al deze geluiden (goed) te kunnen horen. Je gehoororgaan is dus een kostbaar goed. Draag er zorg voor, zodat je later geen spijt krijgt dat je geen oren had naar de risico’s van lawaai.

Gehoor te weinig beschermd

Al 23 jaar lang vindt in Frankrijk op de tweede donderdag van maart de Journée Nationale de l’Audition (nationale dag van het gehoor) plaats. Het thema van de jaarlijkse bevraging die naar aanleiding van deze dag werd georganiseerd, was in 2020: “Wat brengt de toekomst voor de oren van de Fransen?”. Uit die bevraging blijkt onder meer dat de meerderheid van de Fransen van alle leeftijdscategorieën aangeeft dat ze moeite hebben om gesprekken te volgen. Bovendien zouden naar schatting 20 miljoen Fransen last hebben van oorsuizen.

Lawaai, een groot probleem in open spaces

Volgens het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS), dat advies verstrekt aan en preventie-instrumenten ter beschikking stelt van bedrijven, is lawaai de belangrijkste bron van overlast in open spaces, ruim voor luchtkwaliteit, temperatuur of verlichting. Een RTBF-reportage belicht enkele ervaringen en inzichten van dit door de Franse Sociale Zekerheid gefinancierde instituut.

Gehoorgezondheid op het werk: veel lawaai, maar weinig maatregelen

59% van de Franse werknemers verklaart op het werk te kampen te hebben met lawaai en geluidsoverlast. Gelet op de weinige initiatieven die op het terrein genomen worden om de geluidsimpact te beperken, besluit de Franse vereniging ‘Journée Nationale de l'Audition’ dat "lawaai op de werkvloer een probleem is dat nog niet ten volle wordt aangepakt, maar veeleer wordt ondergaan".  

Akoestische shock: mysterieus en miskend

 De oorzaak ervan is onduidelijk, het optreden onvoorspelbaar en de behandeling vaag. Sinds de opkomst van callcenters is er af en toe aandacht voor het probleem, maar het fenomeen ‘akoestische shock’ blijft grotendeels onbekend. In februari 2018 ontstond er in Frankrijk opnieuw veel commotie rond nadat zich verschillende gevallen hadden voorgedaan in een callcenter. De situatie werd zo onhoudbaar dat de werknemers het werk neerlegden. Maar wat houdt dit mysterieuze fenomeen nu precies in?

Gehoorvermoeidheid: bron van psychosociale risico's

Van 23 tot 28 oktober 2017 vindt in Frankrijk de tweede editie van de “Semaine auditive au travail” (Week van het gehoor op het werk) plaats. Deze week wordt georganiseerd door de vereniging JNA (Journée Nationale de l'Audition) die gespecialiseerd is in preventie en voorlichting op het auditieve gebied, en staat dit jaar in het teken van gehoorvermoeidheid op de werkplek en de daaraan verbonden psychosociale risico's.