Om hun energiekosten te beperken, overwegen sommige bedrijven de aanvoer van verse lucht van buitenaf te verminderen. Het INRS (Institut national de recherche et de sécurité) herinnert eraan dat energiebesparingen niet ten koste mogen gaan van de collectieve bescherming van de werknemers.
Op 1 december 2022 werd de wet van 6 november 2022 ter verbetering van de binnenluchtkwaliteit in gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. De wet is gericht op het beperken van de aanwezigheid van verontreinigende stoffen in de binnenlucht, waaronder virussen.
Naar aanleiding van de maatregelen die genomen werden door het overlegcomité van 17 november 2021, voerden de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk enkele wijzigingen door aan de generieke gids. Op 22 november verscheen de achtste versie van de gids. De nadruk ligt vooral op de luchtkwaliteit en op het feit dat het mondmasker opnieuw vaker gedragen moet worden. Wat werd aangepast?
Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Het helpt om de overdracht van virussen als Covid-19 te beperken. De verspreiding van het coronavirus via aerosolen speelt immers een belangrijke rol in de overdracht.
Fabrikanten zijn sinds 28 mei 2021 verplicht hun luchtzuiveringssysteem te registreren bij de FOD Volksgezondheid. De toepassing van de voorlopige regels die fabrikanten moeten volgen bij het op de markt brengen van dergelijke systemen, werd met zes maanden verlengd (tot mei 2022). Er werden enkele bijkomende technische criteria toegevoegd (debiet gezuiverde lucht, geluidsvermogensniveau).
In de uitvaartsector houdt thanatopraxie een hoog infectierisico in, aangezien ziektekiemen niet onmiddellijk na het overlijden verdwijnen. Onderzoekers van het Canadese Institut de recherche Robert-Sauvé en santé et en sécurité du travail (IRSST) analyseerden de blootstelling van thanatopracteurs aan bio-aerosols.
Het KB van 2 mei 2019 (BS 21 mei 2019) wijzigt de codexbepalingen over arbeidsplaatsen. De werkgever moet voortaan een risicoanalyse van de binnenluchtkwaliteit uitvoeren. Maatregelen zijn vereist om de CO2-concentratie op werkplekken lager dan 900 ppm te houden. Voor bestaande gebouwen die niet aan de regels kunnen voldoen, is een actieplan nodig dat aangeeft hoe de situatie zal verbeterd worden.
Vervuilde binnenlucht kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en die van je huisgenoten en huisdieren. Je woning goed verluchten en ventileren is dus belangrijk, want binnen is de lucht meestal van mindere kwaliteit dan buiten.