Sinds 2012 is 8 november de Dag van de Stralende Beroepen. Op die dag in 1895 ontdekte Wilhelm Conrad Röntgen het bestaan van röntgenstralen. Het Franse instituut voor stralingsbescherming en nucleaire veiligheid (IRSN) publiceerde op 15 oktober 2020 zijn rapport over de blootstelling van werknemers aan ioniserende straling in 2019. Daaruit blijkt dat de gemiddelde individuele dosis in Frankrijk met 7% gestegen is ten opzichte van 2018.
Een uitvoerend besluit van de wet van 15 april 1994 werd gepubliceerd op 21 december 2018. Dit besluit heeft tot doel het ARBIS (algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen) op twee punten aan te passen: de fysische controle en Bel V.
De Europese richtlijn over ioniserende straling dateert al van 1996, terwijl er zowel op het vlak van de gebruikte technieken als op het vlak van de wetenschappelijke kennis heel wat veranderd is in het voorbije decennium. Hoog tijd dus voor een opfrissing van de Richtlijn.
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft over heel België metingen uitgevoerd van het radongehalte. Op basis van die metingen worden de gemeentes ingedeeld in risicozones. Wie werknemers tewerkstelt in zo’n risicozone, moet metingen laten uitvoeren om na te gaan of het personeel niet blootgesteld wordt aan te hoge radonwaarden.
De nucleaire ramp in Japan heeft niet alleen gevolgen voor het land zelf, maar ook voor alle landen waarnaar geëxporteerd wordt. Veel importeurs van Japanse goederen zijn ongerust: zijn de ingevoerde goederen blootgesteld aan straling? Mogen de containers aangeraakt worden door arbeiders? Wat zijn de risico’s voor werknemers die deze goederen behandelen en voor de eindgebruikers?