Om de energiefactuur te verminderen, overwegen sommige bedrijven om het verbruik voor verlichting terug te dringen. Het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS - nationaal instituut voor onderzoek en veiligheid) stelt een aantal technische oplossingen voor die het mogelijk maken minder te verbruiken zonder te moeten inboeten aan comfort op het vlak van verlichting.
Onvoldoende of slechte verlichting, kan leiden tot gevaarlijke situaties. De verlichting moet altijd aangepast zijn aan het werk en de behoeften van de werknemers. Voor het bepalen van de voorwaarden voor de verlichting van binnenwerkplekken kan de werkgever gebruikmaken van de NBN EN 12464-1 norm.
Verlichting is een van de belangrijkste omgevingsfactoren op het werk. Goede verlichting is noodzakelijk om ongevallen te voorkomen en om gezondheidsklachten of vermoeidheid te vermijden.
Sinds 1 juni 2020 is er een nieuw Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) van toepassing. Sommige wijzigingen en verbeteringen die nu ingevoerd zijn, hebben ook een invloed op het ontwerp en de realisatie van verlichtingsinstallaties.
Ledverlichting heeft, naast vele voordelen, ook enkele nadelen. In zijn dossier over optische straling geeft het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS) enkele concrete tips voor een verantwoord gebruik van ledverlichting.
Een studie van het Franse Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm) wees in 2017 op het gevaar van het blauwe licht van ledverlichting voor het gezichtsvermogen. In augustus 2018 lieten onderzoekers van de universiteit van Toledo (Verenigde Staten) weten dat ze de mechanismen hadden ontdekt die onder invloed van blauw licht het verouderingsproces van het netvlies versnellen. De website Futura-Sciences volgde de resultaten van dat onderzoek op.
De Hoge gezondheidsraad heeft onlangs een advies uitgebracht in verband met de gevaren voor de gezondheid van ledverlichting. Eerder hadden Frankrijk en Nederland al hun kijk gegeven op het onderwerp. België heeft zich geïnspireerd op de buurlanden om de aandacht te vestigen op de specifieke kenmerken van ledverlichting en de mogelijke risico’s.
De Nederlandse Gezondheidsraad raadt beleidsmakers en werkgevers aan om mensen beter te informeren over de mogelijke gevolgen van led verlichting. Dat staat te lezen in het Briefadvies Gezondheidsrisico’s van leds.
In de maand oktober schakelen we over naar de wintertijd, de tijd van het jaar waarin de dagen korter worden en het daglicht minder intens wordt. En dat heeft ook gevolgen voor ons bioritme. In een recente studie hebben Franse onderzoekers aangetoond dat een lichtspectrum verrijkt met korte (blauwe) golflengten kan bijdragen tot een betere synchronisatie van ons bioritme in situaties waar mensen het moeten stellen zonder zonlicht.
Werknemers werken steeds vaker thuis of op verplaatsing. Het kantoor wordt een plek waar collega’s elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen. Efficiënt vergaderen, face-to-face of via videoconferentie, zal wellicht steeds belangrijker worden. Dit kan dan ook het best in optimale omstandigheden gebeuren.