Hygienetechniek

Ontsmetten van ‘arbeidsmiddelen’: smartphone, muis, toetsenbord

Met het oog op de indijking van het coronavirus is het erg belangrijk om de smartphone, het toetsenbord en de muis regelmatig te ontsmetten. Hieronder geven we enkele tips van Le Figaro en dr. Johan Sterckx, arbeidsarts en hygiënist.

Zorggerelateerde infecties: steriliseren van geconnecteerde objecten

Een grootschalige Amerikaanse studie onderzocht de aanwezigheid van potentieel ziekteverwekkende micro-organismen op IT-apparatuur die dagelijks door gezondheidswerkers wordt gebruikt. Conclusie: geconnecteerde objecten in zorginstellingen moeten steevast gesteriliseerd worden.

Voedselveiligheid in grootkeukens

Je kan met een behoorlijk gerust hart eten in het bedrijfsrestaurant. Dat blijkt tenminste uit de resultaten van de inspecties van het Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). De overgrote meerderheid van de grootkeukens is in orde wat betreft de voedselveiligheid. Slechts één keuken maakte het in 2014 echt te gortig en werd tijdelijk gesloten.

HACCP in de praktijk, een continu sensibiliseringsproces

HACCP is ervoor zorgen dat voedsel niet besmet raakt. Dit vraagt een doorgedreven aanpak met procedures en registratieformulieren. “Maar bovenal is het een continu proces waarbij iedereen betrokken moet worden”, klinkt het bij het HACCP-team van de Nationale Bank van België (NBB).

Propere handen

De meest voor de hand liggende manier om de verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan, is je handen regelmatig wassen. Om je handen goed proper te krijgen, moet je ze vooral lang genoeg wassen. Of je daarbij warm of koud water gebruikt, maakt vermoedelijk geen verschil.

 

Handhygiëne: warm water en zeep zijn het meest efficiënt

Een studie in opdracht van het Britse Health & Safety Executive bestudeerde de efficiëntie van handreinigingsmiddelen. De conclusie luidt dat warm water en zeep het meest efficiënt blijven voor handreiniging.