In België krijgen dagelijks ongeveer 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als er niet ingegrepen wordt, overleeft slechts vijf à tien procent van de slachtoffers. Door het gebruik van een automatische externe defibrillator stijgt de overlevingskans aanzienlijk.
In het kader van zijn masterproef onderzocht dr. Mouloud Kalaai, arbeidsgeneesheer bij de externe preventiedienst Mensura, de noodzaak van een Automatische Externe Defibrillator (AED) in het bedrijf. Zijn opvallendste conclusie luidt dat de aanschaf van een AED vaak ondoordacht gebeurt.
De overheid moedigt de plaatsing en het gebruik van automatische externe defibrillatoren aan en wil ze zo laagdrempelig mogelijk houden. Veel mensen hebben echter nog heel wat vragen over wie de toestellen mag gebruiken en hoe ze werken.
Veel ondernemingen hebben steeds een voorraadje medicijnen in huis om werknemers het hoofdpijn, maag- en darmklachten of andere ongemakken te helpen. Maar is dit wel in lijn met de regelgeving rond eerste hulpverlening?
Ondanks het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen er tijdens het manipuleren van gevaarlijke stoffen nog altijd ongevallen gebeuren. De eerste seconden zijn van cruciaal belang om de schade te beperken. Met een nooddouche en oogdouches kun je direct de getroffen lichaamsdelen overvloedig spoelen.
De West-Vlaamse heftruckgroothandel Thermote &Vanhalst (TVH) bezit al ongeveer een jaar een AED-toestel. Assistent-preventieadviseur Annelies Raes en EHBO-lesgever Annick Labeeuw vertellen over hun ervaringen met het toestel.
Het invoeren van AED voor eerstehulpverlening op het werk is een goede zaak. Maar wat met de werking, het gebruik, wettelijke aspecten en aansprakelijkheid.