Vaccinatie

Opinie: Is een griepvaccin nog wel nodig in tijden van corona?

Enkele weken terug verscheen een opiniestuk van arbeidsarts Edelhart Kempeneers op VRT NWS, waarin hij aangaf dat het griepvaccin in coronatijden nóg belangrijker is. Dit om de druk op ziekenhuizen en het ziekteverzuim te beperken. Maar door de coronamaatregelen daalt toch ook het risico op griep en andere infectieziekten significant? Is een griepvaccin dan niet overbodig? In onderstaand artikel geeft dr. Kempeneers aan waarom een griepvaccin desalniettemin belangrijk blijft.

Preventieve vaccins bij zwangerschapswens

Voor een aantal infectieziekten die gevaarlijk kunnen zijn indien men deze oploopt tijdens de zwangerschap, kan men zich preventief inenten. Dit omdat in deze gevallen vaccineren niet meer mogelijk is eenmaal men zwanger is. Het is dus zinvol voor een onderneming om werknemers met een zwangerschapswens die een beroepsrisico op deze infectieziekten lopen, een (vrijwillige) bloedafname te laten uitvoeren, en indien aangewezen, te laten inenten. Dit kan via de behandelende arts, maar ook via de arbeidsarts.

Terugbetaling van vaccins: procedure

Als een werknemer door zijn/haar werk een verhoogd risico op een infectieuze beroepsziekte loopt, dan kan Fedris hem/haar de vaccins daarvoor terugbetalen. Sinds 1 juni 2018 wordt daarvoor een nieuwe procedure toegepast.

(Verplichte) vaccinaties op het werk

De Belgische welzijnswetgeving bevat verschillende regels in verband met vaccinaties voor werknemers die op het werk geconfronteerd worden met bepaalde biologische risico's. Wat zijn de regels en wie moet gevaccineerd worden?

Vaccinatie tegen tetanus: voor wie en hoe?

Tetanus is een ernstige ziekte die een dodelijke afloop kan hebben. Voor bepaalde categorieën werknemers die een risico lopen op besmetting is vaccinatie tegen tetanus verplicht.