Het aantal coronabesmettingen stijgt opnieuw. De sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk herinneren eraan dat er twee belangrijke middelen kunnen worden ingezet: vaccinatie en de generieke gids.
De Covid-19-pandemie lijkt op de terugweg, of op zijn minst beheersbaar, dankzij de vaccinatiecampagnes. Sommige medewerkers hebben echter ook na de acute fase van de besmetting nog symptomen. De klachten die kunnen optreden, zijn zeer divers. Wat is de verwachte impact op de bedrijven? En wat moet de interne preventieadviseur hierover weten? Onderstaande tekst geeft een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten.
In de media verschijnen vaak cijfers over de ‘effectiviteit’ van vaccins. Maar doeltreffendheid en werkzaamheid worden door elkaar gebruikt, wat aanleiding geeft tot foute aannames. Hoe beschermend zijn de COVID-19 vaccins nu eigenlijk?
Voor een aantal infectieziekten die gevaarlijk kunnen zijn indien men deze oploopt tijdens de zwangerschap, kan men zich preventief inenten. Dit omdat in deze gevallen vaccineren niet meer mogelijk is eenmaal men zwanger is. Het is dus zinvol voor een onderneming om werknemers met een zwangerschapswens die een beroepsrisico op deze infectieziekten lopen, een (vrijwillige) bloedafname te laten uitvoeren, en indien aangewezen, te laten inenten. Dit kan via de behandelende arts, maar ook via de arbeidsarts.
Als een werknemer door zijn/haar werk een verhoogd risico op een infectieuze beroepsziekte loopt, dan kan Fedris hem/haar de vaccins daarvoor terugbetalen. Sinds 1 juni 2018 wordt daarvoor een nieuwe procedure toegepast.
De Belgische welzijnswetgeving bevat verschillende regels in verband met vaccinaties voor werknemers die op het werk geconfronteerd worden met bepaalde biologische risico's. Wat zijn de regels en wie moet gevaccineerd worden?
Tetanus is een ernstige ziekte die een dodelijke afloop kan hebben. Voor bepaalde categorieën werknemers die een risico lopen op besmetting is vaccinatie tegen tetanus verplicht.