Het aantal bedrijven dat gespecialiseerd is in de recycling van elektrische en elektronische onderdelen en apparaten, neemt voortdurend toe. In een rapport staat het Institut de recherche Robert-Sauvé en santé et en sécurité du travail (IRSST - Québec, Canada) stil bij de gezondheidsrisico’s die daarmee gepaard gaan.
Een afdeling medisch toezicht kan opgericht worden in de (gemeenschappelijke) interne dienst voor preventie en bescherming op het werk of de werkgever kan hiervoor een beroep doen op een externe dienst. Voor de oprichting van een dergelijke afdeling is een erkenning vereist. Een besluit van de Waalse Regering, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 20 september 2022, regelt de praktische modaliteiten voor de erkenning van deze diensten in Wallonië.
Het koninklijk besluit van 11 september 2022 tot wijziging van de codex over het welzijn op het werk wat het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers betreft werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 20 september 2022. Het KB verduidelijkt en versterkt de verplichtingen voor bedrijven om werknemers die arbeidsongeschikt zijn, weer naar de werkvloer te brengen.
I2n 2021 stond een van de controlecampagnes van de Franse arbeidsinspectie in het teken van het risico op blootstelling aan asbest onder loodgieters, verwarmingsmonteurs en elektriciens. De regio Pays de la Loire maakte de balans op van die campagne en kwam tot deze conclusie: het risico wordt door de meeste werkgevers onderschat.
Het precautionary principle (PP) of de precautionary approach wordt frequent toegepast in het risicomanagement. Het is een manier om complexe vraagstukken aan te pakken in situaties waar uitgebreide wetenschappelijke kennis ontbreekt. Het wordt vooral toegepast in de gezondheidszorg en bij milieukwesties. Dokter Wim Van Hooste schept duidelijkheid rond deze controversiële materie.
Waarvoor dient het gezondheidsdossier van de werknemer? Waaruit bestaat het? Wat wordt er met de data gedaan? En tot welke informatie hebben werknemers en organisaties toegang? In dit artikel geeft Edelhart Kempeneers een antwoord op al deze vragen.
De website edlists.org, een gezamenlijk initiatief van België, Denemarken, Frankrijk, Nederland en Zweden, informeert bedrijven en stakeholders over stoffen die reeds als hormoonverstoorders zijn geïdentificeerd of die worden beoordeeld voor hormoonverstorende eigenschappen in de EU.
Door het koninklijk besluit van 14 mei 2019 wordt nog maar eens gesleuteld aan de verplichtingen inzake het periodieke gezondheidstoezicht dat moet worden uitgevoerd door de arbeidsarts. Dit lijkt geïnspireerd te zijn door het dalende aantal beroepsbeoefenaars. In 2017 voerde Co-Prev, de sectororganisatie van de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, hier een studie over uit.
De tweede Franse nationale strategie voor hormoonontregelaars, die begin september 2019 werd gelanceerd, bepaalt dat men in het kader van het luik ‘gezondheid op het werk’ grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling moet vastleggen. Daarnaast voorziet de strategie ook een specifieke maatregel voor de schoonmaaksector.
De Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk stelt in haar Advies nr. 223 voor om de codex te wijzigen, met een nieuwe invulling van het periodiek arbeidsgeneeskundig gezondheidstoezicht. Hieronder volgt een uitgebreid overzicht van de inhoud van dit advies.