Sinds de start van de gezondheidscrisis controleert de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk of werkgevers voldoende maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan (social distancing, dragen van een mondmasker, ...). In een parlementaire vraag polste een volksvertegenwoordiger naar de reeds uitgevoerde controles. De Tijd maakte enkele cijfers uit het antwoord op deze vraag bekend.
De website edlists.org, een gezamenlijk initiatief van België, Denemarken, Frankrijk, Nederland en Zweden, informeert bedrijven en stakeholders over stoffen die reeds als hormoonverstoorders zijn geïdentificeerd of die worden beoordeeld voor hormoonverstorende eigenschappen in de EU.
Door het koninklijk besluit van 14 mei 2019 wordt nog maar eens gesleuteld aan de verplichtingen inzake het periodieke gezondheidstoezicht dat moet worden uitgevoerd door de arbeidsarts. Dit lijkt geïnspireerd te zijn door het dalende aantal beroepsbeoefenaars. In 2017 voerde Co-Prev, de sectororganisatie van de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, hier een studie over uit.
De tweede Franse nationale strategie voor hormoonontregelaars, die begin september 2019 werd gelanceerd, bepaalt dat men in het kader van het luik ‘gezondheid op het werk’ grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling moet vastleggen. Daarnaast voorziet de strategie ook een specifieke maatregel voor de schoonmaaksector.
De Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk stelt in haar Advies nr. 223 voor om de codex te wijzigen, met een nieuwe invulling van het periodiek arbeidsgeneeskundig gezondheidstoezicht. Hieronder volgt een uitgebreid overzicht van de inhoud van dit advies.
Sinds 1965 beschikt België over een uitgebreide en gedetailleerde reglementering voor het gezondheidstoezicht op werknemers, uit te voeren door de arbeidsgeneesheer. Deze verplichtingen zijn een afspiegeling van het Franse preventiemodel. De schaarste aan arbeidsgeneesheren om de vereiste medische onderzoeken uit te voeren en de terugkerende vraag over het nut ervan, brachten het model aan het wankelen.
Op 5 februari 2018 verscheen de wet houdende diverse bepalingen inzake werk in het staatsblad. De wet wijzigt verscheidene wetten waaronder de wet welzijn op het werk. Het gaat om enerzijds de oprichting van de centrale gegevensbank voor het gezondheidstoezicht van uitzendkrachten en anderzijds wijzigingen aan de bepalingen over de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk.
In parlementaire vraag nr. 973 werd minister Peeters de vraag gesteld wat de evaluatie van de nieuwe tarificatie precies zal betekenen en hoe er met de situatie van kinderdagverblijven rekening zal gehouden worden. De minister verwijst in zijn antwoord naar de Vaste Commissie Tarieven en Prestaties
Chronische ziekten en langdurig aanhoudende lichamelijke klachten komen vaker voor naarmate men ouder wordt. Aangezien werknemers langer zullen moeten werken, zal het aantal werknemers met chronische aandoeningen nog gaan stijgen. Wat zijn de rechten en plichten van de werknemer en de rol van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer?