Het gezondheidstoezicht is al jaren een sleutelfactor in het waarborgen van welzijn op het werk. Maar zoals elk facet van de moderne samenleving, heeft ook het gezondheidstoezicht te maken gehad met veranderingen, uitdagingen en kansen. Wat betekenen deze ontwikkelingen? En hoe beïnvloeden ze onze kijk op welzijn op het werk? Arbeidsarts Edelhart Kempeneers duikt in de geschiedenis, het heden en de toekomst van het arbeidsgeneeskundig gezondheidstoezicht in België.
Het jaarverslag van Preventie en Interim (PI) bevat statistieken over de arbeidsongevallen en het gezondheidstoezicht bij uitzendkrachten. Uit het verslag van 2022 blijkt dat de frequentiegraad van de arbeidsongevallen daalt en de ernstgraad stabiel blijft in vergelijking met het jaar ervoor.
In Frankrijk zijn onlangs twee nieuwe maatregelen ingevoerd: een verplichting om de arbeidsinspectie binnen 12 uur op de hoogte te brengen van een dodelijk ongeval en de invoering van een medische opvolging na uitoefening van de beroepsactiviteit voor werknemers die aan bepaalde beroepsrisico’s werden blootgesteld. Die twee maatregelen zijn in België al van toepassing.
Het aantal bedrijven dat gespecialiseerd is in de recycling van elektrische en elektronische onderdelen en apparaten, neemt voortdurend toe. In een rapport staat het Institut de recherche Robert-Sauvé en santé et en sécurité du travail (IRSST - Québec, Canada) stil bij de gezondheidsrisico’s die daarmee gepaard gaan.
Een afdeling medisch toezicht kan opgericht worden in de (gemeenschappelijke) interne dienst voor preventie en bescherming op het werk of de werkgever kan hiervoor een beroep doen op een externe dienst. Voor de oprichting van een dergelijke afdeling is een erkenning vereist. Een besluit van de Waalse Regering, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 20 september 2022, regelt de praktische modaliteiten voor de erkenning van deze diensten in Wallonië.
Het koninklijk besluit van 11 september 2022 tot wijziging van de codex over het welzijn op het werk wat het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers betreft werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 20 september 2022. Het KB verduidelijkt en versterkt de verplichtingen voor bedrijven om werknemers die arbeidsongeschikt zijn, weer naar de werkvloer te brengen.
Het precautionary principle (PP) of de precautionary approach wordt frequent toegepast in het risicomanagement. Het is een manier om complexe vraagstukken aan te pakken in situaties waar uitgebreide wetenschappelijke kennis ontbreekt. Het wordt vooral toegepast in de gezondheidszorg en bij milieukwesties. Dokter Wim Van Hooste schept duidelijkheid rond deze controversiële materie.
Waarvoor dient het gezondheidsdossier van de werknemer? Waaruit bestaat het? Wat wordt er met de data gedaan? En tot welke informatie hebben werknemers en organisaties toegang? In dit artikel geeft Edelhart Kempeneers een antwoord op al deze vragen.
De website edlists.org, een gezamenlijk initiatief van België, Denemarken, Frankrijk, Nederland en Zweden, informeert bedrijven en stakeholders over stoffen die reeds als hormoonverstoorders zijn geïdentificeerd of die worden beoordeeld voor hormoonverstorende eigenschappen in de EU.