De Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) en het Comité van hoge functionarissen van de arbeidsinspectie (SLIC) hebben samen een onderzoek uitgevoerd. Uit de resultaten blijkt dat, dankzij hun bezoeken ter plaatse, arbeidsinspecteurs een algemeen beeld krijgen van de situatie en een waardevolle bron van informatie zijn.
De UGent en de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk van Securex voerden een onderzoek uit naar de menopauze en het werk. Daaruit blijkt dat 55,3% van de werkende vrouwen die met menopauzale symptomen kampen, daarvan hinder ondervinden tijdens het werk.
De afgelopen jaren hebben de Belgische bedrijven fors geïnvesteerd in de automatisering en digitalisering van hun productieprocessen. Agoria, de federatie van technologiebedrijven, en consultant PwC België organiseerden hierover een enquête bij productiebedrijven, leveranciers en universiteiten.
In Frankrijk heeft de Conseil économique, social et environnemental (Economische, Sociale en Milieuraad) een enquête gehouden over de gevolgen van de klimaatverandering voor de gezondheid en de arbeidsomstandigheden.
De Europese enquête over arbeidsomstandigheden (of European Working Conditions Survey - EWCS) van Eurofound biedt sinds 1990 een inzicht in hoe werknemers hun arbeidsomstandigheden ervaren. De resultaten van de enquête 2021 wijzen erop dat 31% van de bevraagde Belgische werknemers meent dat hun werk risico's met zich meebrengt voor hun gezondheid of veiligheid.
Het bedrijf Workday, dat managementsoftware ontwikkelt, volgt ieder jaar het burn-outrisico op in tien sectoren en in tien geografische regio’s. Uit het rapport van dit jaar (Addressing Employee Burnout Risk in 2022) blijkt dat het risico in de essentiële sectoren sinds 2021 gestegen is. Dat was vooral het geval in de transportsector. Wat de landen betreft, werd het hoogste percentage bedrijven met een verhoogd burn-outrisico vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk.
Ongeveer de helft van alle Vlaamse verpleegkundigen (45%) heeft het gevoel dat zijn of haar mening op het werk helemaal niet of nauwelijks telt. Voor ruim 20% is dat zelfs aanleiding om een andere baan te zoeken. Dat blijkt uit een enquête van Nursing Vlaanderen onder 1.293 verpleegkundigen.
Onderzoek van Protime, een bedrijf gespecialiseerd in tijdregistratie en personeelsplanning, bij 1.000 Vlaamse bedienden[1] toont aan dat de coronacrisis vriendschappen op de werkvloer negatief heeft beïnvloed: 26% van de deelnemers aan het onderzoek ervaart een minder hechte band met zijn collega’s dan voor de crisis. Dat percentage ligt hoger bij werknemers die veel telewerken dan bij hen die altijd op kantoor zijn.
Bright Link, een spin-off van de UCLouvain gespecialiseerd in het voorkomen van burn-out, bevroeg 5.000 werknemers over aspecten die verband houden met hun werk én met hun privéleven. De resultaten wijzen op een grote vermoeidheid en een aanzienlijk risico op burn-out. De belangrijkste stressfactoren waren volgens de respondenten tegenstrijdige werkinstructies en een hoge werklast.
Het Franse Bureau d’Enquêtes et d’Analyses pour la Sécurité de l’Aviation civile (BEA) heeft een onderzoek geopend naar een ongeval waarbij een drone neerstortte en zo twee mensen verwondde. De professionele drone, die gebruikt werd om concerten te filmen, stortte neer ten gevolge van batterijpech. Het onderzoek is een primeur in Europa.