Een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta bij meer dan 2.000 werknemers (uitgevoerd in september 2020) toont aan dat de coronacrisis doorweegt op het mentale welzijn van de Belgische werknemers. Het merendeel van hen vindt wel dat de werkgever de afstands- en hygiënemaatregelen op de werkvloer goed organiseert en naleeft.
Bright Link, een spin-off van de UCLouvain gespecialiseerd in het voorkomen van burn-out, bevroeg 5.000 werknemers over aspecten die verband houden met hun werk én met hun privéleven. De resultaten wijzen op een grote vermoeidheid en een aanzienlijk risico op burn-out. De belangrijkste stressfactoren waren volgens de respondenten tegenstrijdige werkinstructies en een hoge werklast.
Het Franse Bureau d’Enquêtes et d’Analyses pour la Sécurité de l’Aviation civile (BEA) heeft een onderzoek geopend naar een ongeval waarbij een drone neerstortte en zo twee mensen verwondde. De professionele drone, die gebruikt werd om concerten te filmen, stortte neer ten gevolge van batterijpech. Het onderzoek is een primeur in Europa.
De enquête over de belangrijkste trends op het vlak van veiligheid en welzijn op het werk, uitgevoerd door Karolien van Nunen (Universiteit Antwerpen), werd – onder andere – door Prebes overgedragen aan zijn leden. De eerste resultaten van het onderzoek zijn nu beschikbaar.
De Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie voerde een enquête naar arbeidsparticipatie van mensen met langdurige gezondheidsproblemen of moeilijkheden bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen.
De European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, Eurofound, ging aan de hand van de resultaten van de European Working Condition Survey (EWCS) in 2010 na wat de verschillen in arbeidsomstandigheden zijn tussen mannen en vrouwen. Aan de EWCS werkten in totaal 44.000 werknemers mee uit 34 Europese landen.
Op bouwwerven zijn toolboxen goed ingeburgerd om werknemers te informeren en te laten praten en meedenken over hun veiligheid en gezondheid op het werk. De organisatie in de praktijk is niet altijd makkelijk. Het project toolboxlab.eu peilde naar de struikelblokken en behoeften van de mensen op het terrein. De resultaten worden gehanteerd voor het uitwerken van een aangepaste cursus en ondersteunend materiaal.
Het vernieuwde analyse-instrument SWI-P en SWA-P maakt het mogelijk om de subjectieve kijk van de werknemers op hun taken te structureren en de resultaten hiervan te verzamelen en te interpreteren. Het resultaat is een overzicht van knelpunten dat de basis kan zijn voor verder onderzoek.
De arbeidsongevallenanalyse zou ook moeten peilen naar de psychosociale oorzaken die mogelijk een rol gespeeld hebben in het arbeidsongeval. Dat besluiten de onderzoekers die in opdracht van Federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) een studie
deden naar het verband tussen psychosociale aspecten op het werk en (ernstige) arbeidsongevallen in België.
De kwaliteit van een job heeft een belangrijke invloed op de gezondheid van werknemers, de duurzaamheid van het werk en de jobtevredenheid. Werkonzekerheid en emotionele overbelasting hebben een negatieve impact. Bovendien lopen sommige groepen van mensen meer kans op een kwalitatief slechtere job. In het kader van welzijn op de werkvloer en het eindeloopbaandebat is het raadzaam aandacht te besteden baankwaliteit.