Op 21 juni 2019 introduceerde de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) Verdrag nr. 190 betreffende geweld en intimidatie. Dat verdrag is het eerste internationale verdrag dat recht geeft op een intimidatie- en geweldloze werkomgeving voor alle werknemers. België ratificeerde het verdrag in 2023.
De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) geeft praktisch advies aan ondernemingen en werkgevers om geweld en pesterijen op de werkplek aan te pakken.
Eind juni 2022 keurden de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en experts uit regeringen en werkgevers- en werknemersorganisaties een reeks richtlijnen goed voor het omgaan met biologische gevaren in de werkomgeving.
Op 10 oktober vond de Werelddag Geestelijke Gezondheid plaats. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) maakten twee nieuwe publicaties beschikbaar om mentale gezondheidsproblemen aan te pakken: richtlijnen rond mentale gezondheid op het werk (WHO) en een beleidsnota (IAO/WHO).
Op 10 juni 2022 hebben de afgevaardigden van de Internationale Arbeidsconferentie een resolutie aangenomen om het beginsel van een veilige en gezonde werkomgeving toe te voegen aan de bestaande fundamentele rechten. Door dit besluit verbinden alle lidstaten van de Internationale Arbeidsorganisatie (International Labour Organisation - ILO) zich ertoe om dit fundamentele recht te eerbiedigen.
Gezondheidswerkers worden blootgesteld aan een toenemend aantal risico’s, vooral sinds de Covid-19-pandemie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) hebben een nieuwe gids gepubliceerd over de ontwikkeling en uitvoering van sterkere veiligheids- en gezondheidsprogramma’s voor gezondheidswerkers op het werk.
Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) waren werkgerelateerde ziekten en letsels in 2016 verantwoordelijk voor de dood van 1,9 miljoen mensen.
Van de 190 conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) tellen we er vandaag meer dan 40 die specifiek gaan over veiligheid en gezondheid op het werk (VGW). Het zijn instrumenten die minimumnormen naar voren schuiven, met de bedoeling om arbeidsgerelateerde risico’s te beheersen en werknemers in de meest uiteenlopende beroepen en beroepssituaties te beschermen. Hoe zijn de conventies tot stand gekomen? En hoe zijn ze sindsdien geëvolueerd?
Sinds haar oprichting in 1919, keurde de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) al meer dan 40 conventies en aanbevelingen goed die specifiek betrekking hebben op arbeidsveiligheid en -gezondheid. Bovendien heeft bijna de helft van de instrumenten van de IAO direct of indirect te maken met kwesties die verband houden met veiligheid en gezondheid op het werk. België is een van de vier landen die de meeste verdragen hebben geratificeerd.
In juni 2019 heeft de Internationale Arbeidsconferentie twee nieuwe instrumenten – een verdrag en een aanbeveling – aangenomen ter bestrijding van geweld en pesten op het werk.