Van de 190 conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) tellen we er vandaag meer dan 40 die specifiek gaan over veiligheid en gezondheid op het werk (VGW). Het zijn instrumenten die minimumnormen naar voren schuiven, met de bedoeling om arbeidsgerelateerde risico’s te beheersen en werknemers in de meest uiteenlopende beroepen en beroepssituaties te beschermen. Hoe zijn de conventies tot stand gekomen? En hoe zijn ze sindsdien geëvolueerd?
Sinds haar oprichting in 1919, keurde de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) al meer dan 40 conventies en aanbevelingen goed die specifiek betrekking hebben op arbeidsveiligheid en -gezondheid. Bovendien heeft bijna de helft van de instrumenten van de IAO direct of indirect te maken met kwesties die verband houden met veiligheid en gezondheid op het werk. België is een van de vier landen die de meeste verdragen hebben geratificeerd.
In juni 2019 heeft de Internationale Arbeidsconferentie twee nieuwe instrumenten – een verdrag en een aanbeveling – aangenomen ter bestrijding van geweld en pesten op het werk.
28 april is de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Op deze internationale dag wil men de nadruk leggen op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Dit jaar roept de Internationale Arbeidsorganisatie op om werk te maken van een preventiecultuur.
Verdrag nummer 184 van de Internationale Arbeidsorganisatie is tot op heden door slechts 15 landen geratificeerd. In België is dit nog niet gebeurd. Het gaat namelijk om een ‘gemengd’ verdrag: de inhoud van het verdrag heeft zowel betrekking op bevoegdheden die geregeld wordt door de deelstaten als op federale materies. Landbouw is in ons land namelijk een gemeenschapsbevoegdheid. Het Waalse parlement heeft een decreet goedgekeurd uitgevaardigd dat instemt met dit verdrag.
De Maritieme Arbeidsconventie van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), goedgekeurd in Genève op 23 februari 2006, is naar internationaal recht verplicht geworden op 20 augustus 2013. Om in werking te treden moest ze geratificeerd worden door 30 lidstaten van de IAO.
Twee conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) zijn in 2013 in werking getreden. De conventies bevatten internationale arbeidsnormen, die worden uitgewerkt en goedgekeurd door de opdrachtgevers van de IAO (regeringen, werkgevers en werknemers). Dat gebeurt tijdens de Internationale Arbeidsconferentie van de IAO.
België heeft de nodige stappen gezet om in te stemmen met verdrag nr. 177 van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). De Belgische wetgeving is reeds in overeenstemming met de resoluties van de Internationale Arbeidsconferentie. Daardoor kunnen IAO-verdragen makkelijk goedgekeurd worden in ons land wanneer de Gemeenschappen en Gewesten hiermee instemmen.
Tijdens de jaarlijkse conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), die plaatsvond op 17 juli 2001, werd een conventie goedgekeurd die huispersoneel meer rechten geeft.
De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), die de vertegenwoordigers van regeringen, werkgevers en werknemers uit 183 landen groepeert, nam op 17 juni de aanbeveling 200 aan, de “Aanbeveling over HIV/AIDS op de arbeidsplaats”.