In 2021 waren er 41,7 miljoen telewerkers in Europa, dat is 20% van alle Europese werknemers. Eurofound liet een onderzoek uitvoeren naar telewerk tijdens de Covid-19 pandemie in 2020 en 2021. Het rapport van het onderzoek werd gepubliceerd in december 2022.
Op 8 december 2022, heeft de Raad van ministers van Werkgelegenheid zijn standpunt bepaald over een voorstel om de EU-wetgeving ter bescherming van werknemers tegen de risico's van asbest aan te scherpen. De Raad heeft verzocht om lagere blootstellingsniveaus en een gevoeligere methode om asbestvezels te tellen.
Uit een proefproject dat het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) via het Forum voor de uitwisseling van handhavingsinformatie heeft uitgevoerd, blijkt dat 23% van de uit afval teruggewonnen stoffen niet conform de REACH-verordening is.
Het Gerecht van de Europese Unie heeft de gedelegeerde verordening van de Europese Commissie van 2019 betreffende de geharmoniseerde indeling en etikettering van bepaalde vormen van titaandioxidepoeders als kankerverwekkend bij inademing, nietig verklaard. Welke argumenten gebruikte het Gerecht daarvoor?
Op 28 november 2022 heeft de Europese Commissie een bijgewerkte aanbeveling over beroepsziekten goedgekeurd. De Commissie beveelt aan om Covid-19 tijdens een pandemie in bepaalde sectoren als beroepsziekte te erkennen. Met die aanbeveling wil ze werknemers beter beschermen en een consistente aanpak in de hele EU aanmoedigen.
De Europese Commissie stelt de herziening van de REACH-verordening (Registration, Evaluation, Authorization and restriction of CHemicals) en de CLP-verordening (Classification, Labelling and Packaging) uit tot eind 2023, en daarmee dus ook de uitvoering van haar nieuwe strategie voor duurzame chemische stoffen.
Het Comité van hoge functionarissen van de arbeidsinspectie (SLIC) zette een inspectiecampagne op in het kader van de Europese campagne voor de preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA). Eind mei 2022 werden in de EU al 827 inspecties uitgevoerd.
In haar mededeling ‘Towards an asbestos-free future’ van 28 september 2022 stelt de Europese Commissie een globale strategie voor de bestrijding van asbest voor, gaande van een verlaging van de grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling over veilige asbestverwijdering tot de verwerking van asbestafval. Die maatregelen kaderen binnen de resolutie van het Europees Parlement van 20 oktober 2021 betreffende de bescherming van werknemers tegen asbest.
De Europese Commissie wil een betere toegang tot gegevens over chemische stoffen voor veiligheidsbeoordelingen en zal een voorstel voor een verordening indienen. De Commissie verwacht dat het initiatief in het eerste kwartaal van 2023 goedgekeurd wordt.
De coronacrisis heeft een dramatische impact gehad op de geestelijke gezondheid van miljoenen Europeanen. Het Europees Parlement vindt het dan ook hoog tijd om dit onderwerp ernstig te nemen en te bekijken welke maatregelen de EU kan nemen. Daarom keurde het op 5 juli 2022 een resolutie goed die de nadruk legt op de politieke erkenning van de geestelijke gezondheidscrisis in Europa.