Het principe van de aanpassing van het werk aan de mens, een van de negen algemene preventieprincipes, wordt zelden ingeroepen voor een rechtbank die zich over arbeidsrechtelijke zaken buigt. Een Frans hof van beroep maakte in 2018 echter wel gebruik van dit principe in de zaak van een overwerkte werkneemster die haar ontslag wegens medische ongeschiktheid aanvocht.
Een leidinggevende van een supermarkt wil terug aan de slag nadat ze hersteld is van baarmoederhalskanker. Ze maakt een afspraak bij de arbeidsarts om samen te bekijken op welke manier ze weer kan gaan werken. De werkgever, die weet heeft gekregen van de afspraak, roept de vrouw bij zich nog voor de afspraak kan plaatsvinden en maakt duidelijk dat ze haar functie enkel terugkrijgt als ze zich voor 100% kan inzetten. Dit is echter niet mogelijk omdat ze nog steeds last heeft van de gevolgen van haar ziekte.
Steeds meer werknemers leiden aan een chronische aandoening. Toch krijgt in de EU slechts een op de drie werknemers met een chronische ziekte waarvan hij/zij beperkingen ondervindt bij het uitvoeren van zijn/haar dagelijkse activiteiten, een werkplek die aangepast is aan zijn/haar noden. Deze bevindingen blijken uit een rapport van Eurofound uit oktober 2019.
Naar aanleiding van een recent arrest van het arbeidshof over het ontslag van een werkneemster die na haar kankerbehandeling het werk wou hervatten, geeft dr. Edelhart Kempeneers inzicht in de begrippen ‘discriminatie’, ‘handicap’ en ‘redelijke aanpassingen’, en de mogelijke consequenties van het recente arrest.
‘Werkbaar’ werk… de sociale partners geraken er niet uit wat dit precies moet inhouden. Vóór de zomer van 2016 moeten we in elk geval geen concreet resultaat van hun overleg verwachten. PreventFocus ging alvast te rade bij drie deskundigen uit de academische wereld om te weten te komen hoe zij dit begrip en de gevolgen ervan interpreteren.
De Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie voerde een enquête naar arbeidsparticipatie van mensen met langdurige gezondheidsproblemen of moeilijkheden bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen.
Het Europees Hof van Justitie herinnert er in een recent arrest aan dat alle werkgevers verplicht zijn om te voorzien in redelijke aanpassingen voor alle personen met een handicap. Italië wordt veroordeeld omdat het die verplichting niet correct toepast. En de toestand in België?
In een arrest verschenen op 31 juli 2013 in het Publicatieblad, oordeelt het Europees Hof van Justitie dat Italië de verplichting, voor alle werkgevers, om te voorzien in redelijke aanpassingen voor alle personen met een handicap niet correct toegepast heeft. In België vindt men deze verplichting, opgelegd door richtlijn 2000/78/EG, terug in de antidiscriminatiewet van 10 mei 2007. Over welke aanpassingen gaat het? Welke zijn de criteria om ze als ‘redelijk’ te kunnen beschouwen? Hoe kunnen ze bijdragen tot de (re)integratie van personen met een handicap?
Het Fonds voor Beroepsziekten (FBZ) heeft sinds begin 2013 de mogelijkheid heeft om pilootprojecten op te zetten rond beroepsgebonden aandoeningen. Begin mei 2013 werd dan een eerste project aangekondigd.
De studiedienst van het Institut de recherche Robert-Sauvé en santé et en sécurité du travail (IRSST - Canada) publiceerde in 2011 een gids over de risicopreventie in de sector thuiszorg en thuisverpleging, in samenwerking met de dienst arbeidspsychologie van de Universiteit van Bergen (UMONS). Op basis van de onderzoekingen en ervaringen opgedaan in Quebec en de gewesten Wallonië en Brussel presenteert deze gids een model voor de determinanten inzake veiligheid en gezondheid op het werk in de sector thuiszorg en thuisverpleging. De gids biedt eveneens suggesties voor goede organisatiepraktijken.