Arbeidsgeschiktheid

Dokters op het werk: wie is wie?

De arts waarmee de werknemers het vaakst in contact komen, is uiteraard de huisarts of behandelende arts. Maar in de context van het werk kunnen werknemers ook geconfronteerd worden met een arbeidsarts, een adviserend arts of een andere expertise-arts.

Progressieve werkhervatting en re-integratietraject

Werknemers kunnen tijdelijk of blijvend arbeidsongeschikt zijn. Tijdens deze periode van ongeschiktheid ontvangen zij een uitkering. Omdat deze kosten de voorbije jaren sterk gestegen waren, hadden de ministers van werk en van sociale zaken een aantal maatregelen ingevoerd om werknemers sneller te reactiveren. Deze tekst licht de verschillende systemen van werkhervatting toe.

Modelformulier voor de re-integratiebeoordeling

Op het formulier voor de re-integratiebeoordeling maakt de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer zijn beslissing kenbaar wat betreft de opstart van een re-integratietraject ten behoeve van een werknemer die het overeengekomen werk niet kan uitoefenen.

Werkhervatting: de werknemer moet meewerken aan zijn re-integratie

In een arrest van 20 april 2015 wijst het Arbeidshof van Brussel erop dat een werknemer die, wegens medische beperkingen, het voorwerp uitmaakt van een re-integratieprocedure in zijn bedrijf, ook bepaalde verplichtingen moet naleven. Hij moet constructief meewerken aan zijn re-integratie.  

Het beroepsgeheim in de arbeidsgeneeskunde: een goed bewaard geheim?

Over het medisch geheim en, bij uitbreiding, het beroepsgeheim waaraan de arbeidsgeneesheren gebonden zijn, wordt weinig gedebatteerd in België. PreventFocus wou meer over dit onderwerp weten en sprak met dr. Marc Borguet, Geneesheer-Directeur bij Provikmo. 

Rechtbank benadrukt het belang van de re-integratieverplichting

De wetgeving verplicht de preventieadviseurs-arbeidsgeneesheren een reeks maatregelen te treffen vooraleer ze een beslissing tot definitieve ongeschiktheid kunnen nemen. Wanneer deze re-integratieprocedure niet word gevolgd, dan kan dit zware gevolgen hebben, zoals blijkt uit een vonnis van de arbeidsrechtbank van Brussel.

Wetvoorstel wil reclasseringsprocedure nieuw leven inblazen

Monica De Coninck, Fatma Péhlivan en Meryame Kitir (sp.a) hebben een wetsvoorstel ingediend waarin ze artikel 34 van de wet van 3 juli 1978 willen aanpassen. Dit zou als gevolg hebben dat langdurig ongeschikte werknemers makkelijker progressief het werk kunnen hervatten. 

Re-integratie na een chronische ziekte: Werken met MS

Volgens cijfers en statistieken lijdt bijna een vierde van de Europese beroepsbevolking aan een chronische ziekte. En door de steeds ouder wordende arbeidsmarkt ziet het er niet naar uit dat dit cijfer de komende jaren zal dalen. Chronisch zieken aan het werk helpen en houden vormt dan ook een belangrijke uitdaging voor bedrijven. “Voor bedrijven die het goed aanpakken zijn chronisch zieken geen verliespost, maar wel extra gemotiveerde werknemers”, getuigt werkneemster bij Robert Half en MS-patiënte Isabella Jansegers.

Meer mensen langer aan het werk in innovatieve arbeidsorganisaties?

Hoe kan innovatieve arbeidsorganisatie helpen om oudere en (chronisch) zieke werknemers (langer) aan het werk te houden?

Overmacht door definitieve arbeidsongeschiktheid

De regeling van overmacht in het kader van definitieve arbeidsongeschiktheid werd door de Wet van 27 april 2007 houdende diverse bepalingen ingrijpend gewijzigd. De bedoeling is om de herintegratie van definitief arbeidsongeschikte werknemers te bevorderen en de sociale fraude in deze materie aan te pakken. Het wettelijk kader vraagt nog verdere uitvoering en de datum van inwerkingtreding moet nog bij KB worden vastgesteld.