Op 10 oktober gaat jaarlijks de World Mental Health Day door. Die dag, die ook bekendstaat als de Internationale Dag van de Geestelijke Gezondheid, heeft als doel het vergroten van het bewustzijn rondom geestelijke gezondheidsproblemen en het bevorderen van het mentale welzijn over de hele wereld.
Mentale gezondheidsproblemen en chronische pijn komen vaak samen voor en beïnvloeden elkaar. De behandeling van patiënten die zowel met psychische problemen als chronische pijn kampen, heeft meer kans op slagen als er wordt gekeken naar de invloed die beide aandoeningen op elkaar hebben. Het platform Societal Impact of Pain (SIP) publiceerde een gezamenlijke verklaring over dit onderwerp, gericht aan Europese en nationale beleidsmakers.
In 2022 werd 8 juni uitgeroepen tot Belgische Dag van het Werkplezier. Naar aanleiding van de tweede editie in 2023 publiceerde sociaal secretariaat SD Worx de resultaten van een Europees onderzoek bij 16.011 werknemers, verspreid over 16 landen. Daaruit blijkt dat de Belgen, samen met de Finnen, het meest tevreden zijn over hun werk-privébalans.
Het rapport over de arbeidsomstandigheden in België laat zowel positieve als negatieve ontwikkelingen zien: psychosociale risico’s en musculoskeletale aandoeningen nemen toe, kwaliteit van werk gaat achteruit maar de kwaliteit van tewerkstelling stijgt.
Wat gebeurt er als een werknemer na een relatiebreuk met een collega het slachtoffer wordt van pesterijen door die collega en een depressie krijgt? Is dat dan een arbeidsongeval? Dat vraagt een Canadese advocaat zich af in de krant ‘Le Journal de Montréal’ naar aanleiding van een recente zaak.
Het bedrijf Workday, dat managementsoftware ontwikkelt, volgt ieder jaar het burn-outrisico op in tien sectoren en in tien geografische regio’s. Uit het rapport van dit jaar (Addressing Employee Burnout Risk in 2022) blijkt dat het risico in de essentiële sectoren sinds 2021 gestegen is. Dat was vooral het geval in de transportsector. Wat de landen betreft, werd het hoogste percentage bedrijven met een verhoogd burn-outrisico vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk.
Wie heeft het nog niet meegemaakt: je sluit de voordeur en voelt plots de neiging om terug naar binnen te gaan om te controleren of je het kookvuur hebt uitgezet of je stijltang hebt uitgetrokken. Voor zo’n 2% van de bevolking is er echter meer aan de hand: zij lijden aan een dwangstoornis. Dwangstoornissen kunnen het erg moeilijk maken om goed te functioneren, zowel privé als op het werk.
Op 10 oktober vond de Werelddag Geestelijke Gezondheid plaats. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) maakten twee nieuwe publicaties beschikbaar om mentale gezondheidsproblemen aan te pakken: richtlijnen rond mentale gezondheid op het werk (WHO) en een beleidsnota (IAO/WHO).
De coronacrisis heeft een dramatische impact gehad op de geestelijke gezondheid van miljoenen Europeanen. Het Europees Parlement vindt het dan ook hoog tijd om dit onderwerp ernstig te nemen en te bekijken welke maatregelen de EU kan nemen. Daarom keurde het op 5 juli 2022 een resolutie goed die de nadruk legt op de politieke erkenning van de geestelijke gezondheidscrisis in Europa.
De Dag van het Werkplezier, die al in andere Europese landen werd georganiseerd, vond in België voor het eerst plaats op 8 juni 2022. De FOD Sociale Zekerheid en de FOD WASO maakten van de gelegenheid gebruik om de eerste resultaten voor te stellen van de sensibiliseringscampagne ‘Mentaal welzijn op het werk’, die sinds november 2021 loopt.