Risicobewustzijn

Safety Day: Bezin eer je begint

Tijdens een Safety Day kan u uw werknemers sensibiliseren en alert maken voor mogelijke risico’s op de werkvloer en voor het nemen van de nodige preventiemaatregelen.
Bent u op zoek naar een Safety Day die op maat van uw bedrijf gemaakt is? Dan bent u bij Prevent aan het juiste adres. Wij maken een gepersonaliseerd voorstel voor u rond een of meerdere door u gekozen thema’s. ‘Bezin eer je begint’ is een mogelijk thema voor uw Safety Day.

Safety Day: Herkennen en melden van gevaren

Tijdens een Safety Day kan u uw werknemers sensibiliseren en alert maken voor mogelijke risico’s op de werkvloer en voor het nemen van de nodige preventiemaatregelen.
Bent u op zoek naar een Safety Day die op maat van uw bedrijf gemaakt is? Dan bent u bij Prevent aan het juiste adres. Wij maken een gepersonaliseerd voorstel voor u rond een of meerdere door u gekozen thema’s. Een mogelijk thema voor uw Safety Day is het herkennen en melden van gevaren.

Magda?! Kinderen avontuurlijk leren omgaan met risico’s

In 2018 startte Landelijke Kinderopvang, in samenwerking met KBC Verzekeringen, met het Magda?!-project. Dit project wil kinderen in de buitenschoolse opvang op een ludieke manier risico’s leren inschatten. Belangrijk hierbij is dat kinderen zélf leren omgaan met risico’s en tegelijk ook gestimuleerd worden om avontuurlijk te spelen.

Veiligheid op het menu in de horecasector

De horecasector ondervindt moeilijkheden bij de aanwerving van personeel, en dan vooral bij de aanwerving van jongeren. In Frankrijk benadrukt het INRS (Institut national de recherche et de sécurité) het belang van betere werkomstandigheden en de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Het instituut werkte recent zijn webpagina over de relevante risico’s en preventiemaatregelen bij. In België beschikt de sector over de tool OiRA Horeca.

Denk tijdens de vakantiedagen aan afgezonderd tewerkgestelde collega’s

In alle sectoren vind je allerhande afgezonderd tewerkgestelde werknemers. Afgezonderde tewerkstelling vergroot de werkbelasting en bemoeilijkt de hulp bij incidenten of ongevallen. Die situatie kan ontstaan of verergeren ten gevolge van vakantieperiodes, bijvoorbeeld op het einde van het jaar. Bijzondere waakzaamheid is geboden.

Bakkers en FOD WASO ontwikkelen samen gratis risicoanalysetool

De bakkerijsector speelt in ons land niet enkel een belangrijke rol in het dagelijks leven, maar ook op economisch vlak is dat het geval. Zo zijn er in België maar liefst 19.000 mensen werkzaam in de sector.

De theorie van de vier T’s

Wanneer je geconfronteerd wordt met een professioneel (veiligheids)risico moet je kunnen oordelen wat er met dat risico moet gebeuren. Een theorie die daarbij nuttig kan zijn, is het concept van de vier T’s. De van oorsprong Amerikaanse benadering, bekend onder zijn Engelse naam The Four Ts, is ontworpen om op een beredeneerde manier uit te maken hoe we best omgaan met een bepaald risico.

Groene banen toch niet zo groen…

Uit de maatregelen die genomen worden om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, zijn zogenaamde “groene” banen ontstaan. Die jobs dragen bij tot de bescherming van het leefmilieu, maar ze zijn niet zonder risico voor de gezondheid van de betrokken werknemers. Dat blijkt alvast uit twee recente Noord-Amerikaanse rapporten.

Signaleer gevaren!

Obstakels, versleten uitrusting, ontbrekende signalisatie,…: het zijn maar enkele van de  gevaren die kunnen aanwezig zijn in een bedrijf. Gezien de diversiteit van deze gevaren, kunnen de verantwoordelijken onmogelijk alles zien en voorzien. Door je zelf in te zetten voor veiligheid op het werk, red je misschien wel je leven of dat van je collega’s.