De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft haar meerjarenplan 2023-2026 gepubliceerd waarin zij toelicht hoe zij 11 programma’s zal uitrollen op basis van een inspectiebrede risicoanalyse en van de omgevingsanalyse.
In Nederland bestaat er geen specifieke verzekering voor beroepsziekten. Het verhalen van schade gebeurt via de rechter en gaat nu nog vaak moeizaam. Binnenkort komt daar verandering in wat betreft drie beroepsziekten: longkanker door asbest, allergische astma en chronische toxische encefalopathie (CSE).
In opdracht van het Nederlandse Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voerde Prevent een vergelijkende studie uit naar de wijze waarop een aantal Europese landen de belangrijkste onderdelen van de Kaderrichtlijn hebben ondergebracht in hun eigen reglementaire kader. Deze artikelenreeks is een exclusief initiatief van Prevent en verschijnt onder de verantwoordelijkheid van de redactie.
In opdracht van het Nederlandse Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voerde Prevent een vergelijkende studie uit naar de wijze waarop een aantal Europese landen de belangrijkste onderdelen van de Kaderrichtlijn hebben ondergebracht in hun eigen reglementaire kader. Het eindrapport hiervan1 werd recentelijk neergelegd en aanvaard door de opdrachtgever.
De Nederlandse arbeidsinspectie brengt jaarlijks een verslag uit en geeft daarbij commentaar over het cijfermateriaal. Het meest recente verslag kwam in april 2018 uit en handelt over het jaar 2017.
De Nederlandse minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher werkt sinds eind 2015 aan een herziening van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Het wetsontwerp ligt momenteel ter goedkeuring bij de Tweede Kamer.
Als gevolg van de bezuinigingen, zal het aantal inspecties en onderzoeken afnemen van 17.500 tot 16.000 in 2015. Er zullen ook meer zogenaamde ‘bel-inspecties’ gebeuren, waarbij er telefonisch contact wordt opgenomen met de bedrijven om de preventiemaatregelen te controleren.
Acht van de tien Nederlandse werkgevers beschouwen de mentale gezondheid als een belangrijke indicator voor het succes van het bedrijf. Toch treft maar vier van de tien bedrijven daadwerkelijk maatregelen gericht op de mentale gezondheid van de werknemers. Dat blijkt uit een enquête van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In Nederland is het rapport 'Kerncijfers beroepziekten 2013' voorgesteld. Het lijvige dossier geeft een overzicht van de beroepsziekten en de verdeling binnen sectoren en beroepen in Nederland in 2012. Ook worden bij verschillende aandoeningen interessante analyses en opmerkingen gemaakt.
De positie van de bedrijfsarts staat onder druk in Nederland. Dat blijkt uit een recent onderzoek in opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zo is de bedrijfsarts niet voor alle werknemers even toegankelijk en vinden vele bedrijfsartsen dat ze niet geheel onafhankelijk kunnen werken.