Lyme borreliose tekebeet

Teek it serious! Teken en hoe ze te verwijderen

Teken zijn externe parasieten die zich voeden met bloed. De meeste teken dragen geen ziektes, waardoor tekenbeten meestal zonder gevolg blijven en dus geen ernstig gezondheidsprobleem vormen. In sommige gevallen zijn teken echter de vectoren van de ziekte van Lyme, een bacteriële infectie. We zullen kort ingaan op de ziekte, maar voornamelijk focussen op het correct verwijderen van teken.

De ziekte van Lyme: hoe een klein diertje een vervelende ziekte kan veroorzaken

De maand mei is de ziekte van Lyme awarenessmaand. In deze maand wordt er stilgestaan bij het gevaar van tekenbeten en wat het betekent om lymepatiënt te zijn. De Vlaamse campagne ‘Wees niet gek. Doe de tekencheck’ en de bijhorende website www.tekenbeten.be zijn gericht op iedereen die in de natuur komt, want door de opwarming van de aarde zijn deze kleine beestjes nu ook heel het jaar door actief. 

Teken weren als bescherming tegen de ziekte van Lyme

De Stichting Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) wil werk maken van een norm voor tekenwerende werkkledij. De teek rukt immers op in Europa waardoor het risico op de ziekte van Lyme bij werknemers die in de natuur werken, toeneemt. Er is al tekenwerende kledij – made in Belgium – op de markt. Deze vindt mondjesmaat haar weg naar de werkvloer. Organisaties als het Agentschap voor Natuur en Bos raden hun werknemers vooral aan om blote lichaamsdelen goed te bedekken en teken zo snel mogelijk te verwijderen.

Aantal teken (en dus ook tekenbeten) neemt toe

Volgens Het Nieuwsblad is het aantal teken nog nooit zo hoog geweest in de lage landen.

Instructiefiche - Ziekte van Lyme

Ben je op wandel of aan het werk in een bos? Dan loop je het risico op een tekenbeet. In sommige gevallenkan je hierdoor zelfs een hersenvliesontsteking oplopen. Maar laat dit je plezier niet vergallen. Enkele voorzorgsmaatregelen volstaan om met een gerust hart te kunnen genieten van de mooie zomerdagen.