Griep

Opinie: Is een griepvaccin nog wel nodig in tijden van corona?

Enkele weken terug verscheen een opiniestuk van arbeidsarts Edelhart Kempeneers op VRT NWS, waarin hij aangaf dat het griepvaccin in coronatijden nóg belangrijker is. Dit om de druk op ziekenhuizen en het ziekteverzuim te beperken. Maar door de coronamaatregelen daalt toch ook het risico op griep en andere infectieziekten significant? Is een griepvaccin dan niet overbodig? In onderstaand artikel geeft dr. Kempeneers aan waarom een griepvaccin desalniettemin belangrijk blijft.

De strijd tegen het coronavirus in Europa: verschillende manieren van aanpak

De uiteindelijke beslissing over maatregelen ter bestrijding van het coronavirus (Covid-19) ligt bij de nationale overheden. Dat gaf de directrice van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) aan tijdens een interview met Euractiv op 10 februari 2020. Hoe verloopt dat precies in Europa? En in België, Frankrijk en Nederland? Een kort overzicht.

Het 2019-nCoV-virus of het coronavirus

Sinds eind december 2019 is er een epidemie gaande in China. In andere landen zijn ondertussen ook verschillende gevallen bevestigd. De ziekte wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus 2019-nCoV en de situatie evolueert snel. Hier volgt een kort overzicht van de aandoening en de maatregelen die bedrijven kunnen treffen.

Griep: To be vaccinated or not to be vaccinated? That’s the question!

Steeds meer mensen, waaronder gezonde werknemers, laten zich vaccineren tegen griep. Arbeidsarts Wim Van Hooste geeft meer uitleg over de griep, griepvaccinatie en de mythes en feiten over de griepprik. Daarnaast wordt een risicoanalyse aangeboden en worden de pro’s en contra’s voor werknemer en werkgever besproken. Ten slotte staat hij stil bij het al dan niet verplichten van vaccinatie voor gezondheidswerkers.

Tips om je thuis en op het werk te wapenen tegen de griep

Sinds vorige week is ons land getroffen door een griepepidemie. De griep zal de komende weken nog toenemen in intensiteit, met wellicht een piek binnen twee à drie weken.

De griep is in het land – enkele tips

Volgens experts komt de jaarlijkse griepepidemie er weer aan. Daarom zetten we even enkele feiten over de griep op een rijtje en geven we je enkele tips mee om te voorkomen dat je het virus oploopt of – als het al te laat is – doorgeeft.

Balans van de griepepidemie 2015

Als gevolg van het griepvirus gingen de sterftecijfers in 2015 in stijgende lijn: in België waren er 5.827 overlijdens meer dan in de griepperiode van 2014. Een van de oorzaken van de verhoogde mortaliteit is een minder efficiënt vaccin. Toch moeten risicogroepen en blootgestelde werknemers zich blijven inenten tegen de griep.

Besmetting op het werk voorkomen

Het risico om besmet te raken met typische winterziektes zoals de griep of gastro-enteritis verhoogt wanneer de winter terug in het land is. Enkele eenvoudige gewoonten kunnen jezelf en anderen hiertegen beschermen. 

(Verplichte) vaccinaties op het werk

De Belgische welzijnswetgeving bevat verschillende regels in verband met vaccinaties voor werknemers die op het werk geconfronteerd worden met bepaalde biologische risico's. Wat zijn de regels en wie moet gevaccineerd worden?

Als het griepvirus zijn tol eist: wat bij een pandemie?

De winter staat voor de deur en daarmee is het griepvirus in aantocht. De eerste maanden van het jaar was de wereld in de ban van het vogelgriepvirus en de mogelijke desastreuze gevolgen als dit virus tot een pandemie zou leiden. Bij de najaarstrek worden weer nieuwe maatregelen uitgevaardigd. Het is duidelijk: de kans op een grieppandemie, ooit, blijft bestaan. Dit zou uiteraard ook gevolgen hebben voor het bedrijfsleven. Degussa heeft een stappenplan klaar om in geval van nood de schade zoveel mogelijk te beperken.