Het gebruik van alcohol en drugs op de werkvloer brengt ernstige economische, sociale en gezondheidsgevolgen met zich mee, zowel voor de werknemer als zijn collega’s, het bedrijf en de maatschappij. Een preventief alcohol- en drugsbeleid kan heel wat problemen voorkomen.
Het gebruik van lachgas als roesmiddel zit in de lift. Daarom is sinds 5 maart 2021 de verkoop van lachgaspatronen aan minderjarigen verboden. Wat zijn de effecten van lachgas? En wat zijn de gezondheidsrisico’s?
Tijdens een Safety Day kan u uw werknemers sensibiliseren en alert maken voor mogelijke risico’s op de werkvloer en voor het nemen van de nodige preventiemaatregelen.
Bent u op zoek naar een Safety Day die op maat van uw bedrijf gemaakt is? Dan bent u bij Prevent aan het juiste adres. Wij maken een gepersonaliseerd voorstel voor u rond een of meerdere door u gekozen thema’s. Een mogelijke thema voor uw Safety Day is verslaving en werk.
Voor de directie en de leden van het comité pbw van ASCO maakt een performant alcohol- en drugbeleid deel uit van het algemeen preventiebeleid in verband met veiligheid en gezondheid van de werknemers. Om de negatieve effecten van alcohol- en druggebruik op het werk te voorkomen, wilde het bedrijf een transparant beleid voeren op basis van duidelijke en precieze afspraken. De veiligheid van de werknemers staat hierbij centraal.
Alcohol, drugs en medicatie kunnen de werkvloer onveilig maken. Om de veiligheid en gezondheid van de werknemers te beschermen, moeten werkgevers zorgen voor een degelijk alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid (ADM-beleid). De cao 100 bepaalt de krijtlijnen voor een preventief beleid.
Er gaat steeds meer aandacht uit naar psychosociale belasting op het werk, en daar is misschien wel reden toe. Franse arbeidsgeneesheren zijn uitermate bezorgd over het gebruik van drugs door mensen met stresserende jobs. En in België?
De meeste werkgevers van New Brunswick (Canada) maken zich zorgen over de impact van de legalisering van cannabis, gepland voor juli 2018, op de werkomgeving.
BASF Antwerpen NV koos resoluut voor een preventief maar ook curatief alcohol- en drugsbeleid. Duidelijke regels moeten alcohol en drugs van de werkvloer weren. Werknemers die toch kampen met een verslaving worden echter bijgestaan in hun ontwenningsproces. De bedrijfsarts speelt in het ganse traject een centrale rol.