Kankergezwel

Brandweerman/-vrouw: een beroep ingedeeld als kankerverwekkend voor de mens

In juni 2022 kwamen 25 wetenschappers uit acht landen samen in Lyon (Frankrijk) bij het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) om hun onderzoek naar de kankerverwekkendheid van de beroepsmatige blootstelling van brandweermannen en -vrouwen af te ronden. Het beroep van brandweerman/-vrouw werd ingedeeld als ‘kankerverwekkend voor de mens’ (groep 1) op grond van voldoende bewijzen van kanker bij de mens.

Frankrijk: sterke stijging van het aantal werkgerelateerde kankers

Het rapport ‘Gezondheid op het werk: uitdagingen en maatregelen’ (2019) van de Franse verzekering voor arbeidsongevallen en beroepsziekten Assurance Maladie – Risques professionnels heeft betrekking op erkende beroepskankers. In Frankrijk worden jaarlijks gemiddeld 1.840 beroepskankers erkend. Op 20 jaar tijd is het aantal erkende werkgerelateerde kankers verdrievoudigd.

ECHA: aanbevelingen voor grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling

De grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling zijn belangrijk voor de bescherming van werknemers bij het werken met chemische agentia. De Europese Commissie en ECHA hebben een akkoord gesloten over deze grenswaarden.  

Werknemers met kanker krijgen schadevergoeding van Samsung

Verschillende werknemers van Samsung die in een chipfabriek nabij Seoul tewerkgesteld waren, kregen kanker door het werk dat ze uitvoerden. De Zuid-Koreaanse technologiereus heeft nu toegegeven dat de werkomstandigheden in zijn fabrieken niet altijd veilig zijn en heeft zijn excuses aangeboden aan de werknemers.

Opinie: Rood en bewerkt vlees, het nieuwe asbest? Toch niet

De heisa rond het rood vlees is ook Edelhart Kempeneers niet ontgaan. Als arbeidsgeneesheer heeft hij uiteraard een uitgesproken mening over dit onderwerp. 

 

Over de auteur:
Edelhart Y. Kempeneers is geneesheer-specialist in de arbeidsgeneeskunde. Momenteel is hij medisch directeur van Vlaanderen en Brussel bij de externe preventiedienst SPMT-ARISTA.

 

Rood vlees en bereid vlees kankerverwekkend?

Wie de afgelopen weken een krant opensloeg, kon er niet naast kijken: rood vlees en bereid vlees zijn mogelijk kankerverwekkend. Betekent dit dan ook dat alle bedrijfsrestaurants beter rood vlees van het menu schrappen?

 

Wereldkankerdag

Het Europees agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) publiceerde een nieuw rapport naar aanleiding van de Wereldkankerdag op 4 februari 2015. Het rapport wil beroepskankers aanpakken door de huidige analysemethodes te evalueren. 

Nachtwerk na borstkanker

De onderzoekers van de Nederlandse Nightingale Studie geven voorzichtig advies over de terugkeer van vrouwen die borstkanker hebben/gehad hebben naar nachtwerk. “Het is niet aan te raden, maar bij een gunstige risicoprofiel en goede prognose is het ook niet te ontraden”, klinkt het.

NIOSH-studie: brandweerlui hebben meer kans om kanker te ontwikkelen

Een studie van het National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) bij 30.000 brandweermannen in drie grote steden wijst uit dat ze meer kans hebben om kanker te krijgen dan de Amerikaanse bevolking in het algemeen. Ze lijden ook vaker aan bepaalde types kanker.

Nanomaterialen: klein maar niet ongevaarlijk

Nanomaterialen worden beschouwd als de technologische revolutie van de 21e eeuw. Deze technologie is in volle expansie. Gezien de nog relatief beperkte kennis roept de invloed van deze technologie op onze gezondheid wel heel wat vragen op. Wat zijn de risico’s en hoe kunnen we ons ertegen beschermen? Operatie Veiligheid bekijkt de stand van zaken.