In haar jaarverslag dat in 2022 werd gepubliceerd, geeft de Association d'assurance accident (Luxemburgse vereniging van ongevallenverzekeraars – AAA) duiding bij de statistieken van de arbeidsongevallen en beroepsziekten in het Groothertogdom Luxemburg in 2021.
Sarcoïdose of de ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann (BBS) is een ziekte die meerdere orgaansystemen aantast. Het is de op een na meest voorkomende longaandoening bij jongvolwassenen, na astma. Epidemiologische studies van de afgelopen tien jaar wijzen op een mogelijke associatie met blootstellingen op het werk. Dat wordt bevestigd door recente Belgische case reports [1].
In zijn jaarverslag van 2021 stelt Fedris de resultaten voor van het pilootproject rond de vroegtijdige opsporing van sinonasale kankers bij ex-houtbewerkers. Dat project van voortgezet gezondheidstoezicht werd in oktober 2011 goedgekeurd. Hoe is de situatie tien jaar later?
Op 28 november 2022 heeft de Europese Commissie een bijgewerkte aanbeveling over beroepsziekten goedgekeurd. De Commissie beveelt aan om Covid-19 tijdens een pandemie in bepaalde sectoren als beroepsziekte te erkennen. Met die aanbeveling wil ze werknemers beter beschermen en een consistente aanpak in de hele EU aanmoedigen.
Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, heeft zijn statistisch jaarverslag van 2021 over beroepsziekten gepubliceerd. Wat waren de belangrijkste trends in deze statistieken?
Na België en Nederland zou ook Frankrijk van plan zijn kankers die verband houden met de blootstelling aan asbest, als beroepsziekten te erkennen. Het Anses, het Franse nationale agentschap voor volksgezondheid, kwam in een studie tot de conclusie dat er een bewezen oorzakelijk verband bestaat tussen eierstok- en strottenhoofdkanker en beroepsmatige blootstelling aan asbest.
Werknemers die kampen met een tenniselleboog, kunnen een aanvraag indienen bij Fedris om hun aandoening te laten erkennen als beroepsziekte. Arbeidsarts Wim Van Hooste bespreekt de werkgebondenheid van de tenniselleboog. Daarbij vergelijkt hij een recent Nederlands overzichtsartikel met enkele andere publicaties.
In Nederland bestaat er geen specifieke verzekering voor beroepsziekten. Het verhalen van schade gebeurt via de rechter en gaat nu nog vaak moeizaam. Binnenkort komt daar verandering in wat betreft drie beroepsziekten: longkanker door asbest, allergische astma en chronische toxische encefalopathie (CSE).
Op 9 augustus 2022 verscheen een koninklijk besluit dat drie nieuwe ziekten toevoegt aan de lijst van beroepsziekten: eierstokkanker veroorzaakt door asbest, systeemsclerose veroorzaakt door het inademen van stof dat kristallijn silica bevat, en uveaal melanoom veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolette straling.
In september 2021 riep de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk IDEWE werkgevers op om long covid te erkennen als ziektebeeld en voldoende aandacht te besteden aan een goede re-integratie van longcovidpatiënten. Snel contact opnemen met werknemers die lijden aan long covid, is de boodschap voor werkgevers. Dokter Wim Van Hooste geeft zijn opinie.