Het ontwerp van een kantoorruimte heeft een impact op het welbevinden van de kantoormedewerkers. Een studie uitgevoerd in Noorwegen wijst erop dat kantoormedewerkers die in landschapskantoren of gedeelde kantoren werken, meer ziekteverzuim laten optekenen dan deze met een individueel kantoor.
Borstkanker heeft een ernstige impact op het leven van de patiënt. Om meer inzicht te krijgen in deze problematiek liet Pink Ribbon een kwalitatief onderzoek uitvoeren door de Universiteit van Luik en de Vrije Universiteit Brussel, en een kwantitatief onderzoek door Sanoma. De resultaten van beide onderzoeken waren gelijklopend en legden een aantal pijnpunten bloot.
Leidinggevenden spelen een belangrijke rol bij de preventie van burn-out. Uit een studie van Securex blijkt dat leidinggevenden de autonome motivatie van werknemers kunnen verhogen en zo ziekteverzuim en burn-out kunnen voorkomen.
Het nieuws ging als een lopend vuurtje rond dat de Wereldgezondheidsorganisatie burn-out als een officiële ziekte zou opnemen in haar nieuwe versie van ziekteclassificatie. De organisatie publiceerde de volgende dag een rechtzetting: burn-out zal in de ICD-11 geregistreerd staan als werkfenomeen. Arbeidsarts Edelhart Kempeneers geeft zijn kijk op het al dan niet erkennen van burn-out als een ziekte.
Op 19 en 20 maart 2019 werd de Burnout Assessment Tool (BAT) van de KU Leuven voorgesteld. De tool is gebaseerd op een geactualiseerde definitie van de term ‘burn-out’. Op basis van deze definitie werd een vragenlijst en een scoresysteem ontworpen dat de gebruiker een indicatie over het risico op burn-out geeft.
Professor Lode Godderis (KU Leuven) benadrukte recent dat langdurig zieken binnen drie maanden specifieke ondersteuning moeten krijgen, afgestemd op hun situatie en behoeften. Federaal minister van Sociale Zaken Maggie De Block kondigt nu de invoering aan van een gestandaardiseerde vragenlijst om de patiënten weer aan het werk te helpen.
Uit een studie van de universiteit van East Anglia (VK) blijkt dat de steun van managers en collega’s, en een positieve houding de belangrijkste factoren zijn die een duurzame re-integratie mogelijk maken.
Hart- en vaatziekten en beroertes zijn wereldwijd de meest voorkomende doodsoorzaken en leiden vaak tot ziekenhuisopnames en invaliditeit. Een derde van de hartinfarcten, 25% van de beroertes en 40% van de hartstilstanden komt voor bij personen jonger dan 65 jaar. Tot nu toe hebben echter nog niet veel studies de maatschappelijke gevolgen van deze aandoeningen onder de loep genomen.
Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, Maggie De Block, lanceert drie grote proefprojecten om burn-out te voorkomen. Doel is uit te testen hoe de signalen vroegtijdig gedetecteerd kunnen worden om zo te voorkomen dat werknemers een burn-out ontwikkelen. Voor de projecten werd een budget van vier miljoen euro voorzien.
Een langdurige afwezigheid van het werk heeft voor iedereen gevolgen. Voor de werkgever, voor de maatschappij en zeker ook voor de arbeidsongeschikte werknemer. Hoe langer iemand arbeidsongeschikt is, hoe moeilijker het is om opnieuw het werk te hervatten. Daarom is het ontzettend belangrijk om werknemers van bij het begin van hun afwezigheid goed op te volgen.