Thuiswerk

ILO en WHO: aanbevelingen voor veilig en productief telewerk

De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelden samen een verslag op met aanbevelingen voor veilig en productief telewerk.

Werknemers willen duidelijk kader dat aangepast is aan nieuwe werksituatie

De coronacrisis, met het verplichte thuiswerk en de sanitaire maatregelen, creëerde een nieuwe werksituatie. Bedienden en arbeiders willen dan ook duidelijke afspraken en een beleid dat aangepast is aan de huidige omstandigheden. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener Tempo-Team en prof. dr. Anja Van den Broeck (KU Leuven) bij 2.589 werknemers en 505 werkgevers in België.

Telewerk: aanpassingen van de Franse Gemeenschap

Een besluit van de regering van de Franse Gemeenschap, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 23 februari 2022, past de regels rond telewerk voor zijn personeel aan.

Belgen doen hun job graag

Internationaal onderzoek van SD Worx toont aan dat Belgen hun job graag doen. Zo voelen twee op de drie Belgen minstens wekelijks passie voor hun werk. Zeven op de tien ervaren hun job wekelijks als zinvol, en voor meer dan een op de vijf is dat zelfs dagelijks het geval. Enkel Nederland doet het iets beter. Maar er zijn ook werkpunten.

Het nieuwe werken en de impact op welzijn op het werk

Het nieuwe werken heeft zijn (her)intrede gedaan op onze werkvloeren, gedreven door een motor die ons allen bekend is, de Covid-19-pandemie. Ondanks de vele heersende vooroordelen kan het nieuwe werken een kader vormen voor meer welzijn op het werk. In dit artikel staan we stil bij enkele misvattingen en de impact van deze vorm van werken op het welzijn op het werk. Afsluiten doen we met tips voor de preventieadviseurs.

Instructiefiche: Valpartijen in je thuiskantoor voorkomen

Vallen is de belangrijkste oorzaak van arbeidsongevallen met blijvende ongeschiktheid en dodelijke arbeidsongevallen. Valpartijen behoren eveneens tot de meest voorkomende ongevallen in huis. Wees er dus ook voor op je hoede als je van thuis uit werkt! 

EHB(T)O: eerste hulp bij thuiswerkongelukjes

We zijn meer en meer aan ons thuiskantoor gekluisterd, wat betekent dat de kans op een ongeluk(je) thuis groter wordt. Wat moet je doen als je hete koffie over je heen krijgt, een splinter in je vinger hebt, een bloedneus krijgt, …? Het Rode Kruis weet raad!

Online vergaderen met impact

“Het is alsof ik tegen een zwart gat spreek.” Zo voelt het voor Peter aan wanneer hij voor de webcam staat. Als hij een vraag stelt aan de deelnemers, reageert niemand. Herkenbaar? Online vergaderen en presenteren is voor velen een hele uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat je publiek helemaal mee is? En hoe haal je er voldoening uit?

Impact van het plotse en massale telewerken op het welzijn van werknemers

Om hun getuigschrift preventieadviseur psychosociale aspecten te behalen aan preventAcademy, dienden cursisten Clara Carlier en Virginie Vandereyken een actieonderzoek in over de impact van het plotse en massale telewerken op het welzijn van werknemers. Dit artikel bevat hun literatuurstudie en de conclusies bij hun hypotheses.