Ploegenarbeid

Waarom ploegenwerkers vaker overgewicht hebben

Het was al eerder geweten dat ploegenwerkers meer kans lopen op overgewicht, maar recent onderzoek brengt nu ook de oorzaak hiervan aan het licht. 

Risicoanalyse nacht- en ploegenarbeid

‘Vóór 23:59 uur besteld, morgen in huis’, u kent deze, of analoge slogans wel. Het zijn dus al lang niet meer alleen de gezondheidswerkers, politie, brandweer en werknemers van volcontinu bedrijven die op alle ogenblikken van de dag/nacht of de week aan de slag zijn. De explosieve groei van e-commerce (om je pakje ’s nachts te versturen dus) zal het aantal mensen dat op onregelmatige uren werkt, doen toenemen.

Nachtwerkers gebaat met geel licht

Mensen die langdurig in ploegendienst werken, kunnen ’s nachts best bij geel licht werken. Dat blijkt uit de doctoraatstudie van chronobioloog Maan van de Werken. Geel licht zou immers de fysiologie het minst verstoren.

Teamwerk is geen mirakeloplossing tegen stress

“Als men iets aan het psychisch welbevinden en de gezondheid van werknemers die kortcyclische montagearbeid verrichten wil doen, ligt de enige oplossing in het afschaffen van de lopende band.” Dat is de opmerkelijke conclusie van de doctoraatsstudie van Anne Delarue. In haar doctoraat ‘Teamwerk: de stress getemd? Een multilevelonderzoek naar het effect van organisatieontwerp en teamwerk op het welbevinden bij werknemers in de metaalindustrie’, gaat Delarue na welke impact het werken in teamverband heeft op stress, emotionele uitputting, jobtevredenheid, bedrijfsbinding en verloopintentie. Ze voerde daarvoor onderzoek in zes metaalverwerkende bedrijven in Vlaanderen.

Diverse onderzoeken naar vermoedelijk kankerverwekkend effect ploegenwerk

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek in Lyon (IARC) concludeerde in een studie in 2007 dat ploegenarbeid moet gerangschikt worden in de groep 2A (‘waarschijnlijk carcinogeen voor de mens’) aangezien werk in ploegen het bioritme ernstig verstoort. Verschillende onderzoekers bestuderen momenteel de effecten van een veranderend circadiaans ritme op de gezondheid. Hieronder vindt u een korte stand van zaken op basis van een lezing over dit thema door Dr. Francis Levi, directeur van de onderzoekseenheid bioritme en kanker van het CNRS in Parijs (1).

Onregelmatige werktijden zijn niet zonder gevaar!

Dokter Stéphane Noël, een neuroloog en slaapspecialist aan het CHU André Vésale (Montigny-le-Tilleul), voert onderzoek naar onregelmatige werktijden. Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid van de werknemers?

Psychosociale aspecten bij ploegenarbeid.

Steeds meer ondernemingen maken gebruik van ploegenarbeid. Een keuze waar niet iedereen steeds mee opgezet is. Voor veel werknemers is ploegenarbeid echter een gedwongen keuze. Werken in shifts heeft immers een grote invloed op het leven en de gezondheid van werknemers. We zetten de verschillende psychosociale gevolgen van ploegenarbeid hieronder uiteen.

Ongewone werkuren in de EU

De Europese Stichting voor de verbetering van levens- en arbeidsomstandigheden bracht onlangs een rapport uit over ongewone werkuren in de EU. Het rapport brengt niet alleen de ongewone werkuren in EU-landen, sectoren en bedrijven in kaart, maar heeft het ook over de moeilijkheden van bedrijven die ongewone werkuren hanteren. De krachtlijnen.