Onderzoek

Twee op de drie medewerkers kampen met overgewicht

Bijna twee op de drie (63%) medewerkers in ons land hebben overgewicht. Ongeveer een kwart (23%) van hen is zelfs obees. En vier op de tien (42%) beoefenen zelden tot nooit een fysieke activiteit. Dat blijkt uit data van ruim 100.000 medewerkers die Attentia analyseerde.

Meer dan kwart kleine kmo’s heeft werknemers die langer dan maand out zijn door ziekte

27,8% van de kleine kmo’s (tot twintig werknemers) had in 2022 werknemers in dienst die minstens een maand afwezig waren door ziekte of een privé-ongeval. Dat is problematisch, want 42% van de werknemers die langer dan een maand out zijn door ziekte, keert niet binnen het jaar terug bij dezelfde werkgever.

Een op de vijf Belgische werknemers loopt risico op burn-out

Uit de financiële gemoedsrustbarometer van levensverzekeraar NN blijkt dat een op de vijf arbeidsactieven in België risico loopt op een burn-out.

Vrouwen hebben meer kans op ongewenst gedrag op het werk

Vrouwen en eerstelijnsmedewerkers worden het meest blootgesteld aan de risico’s van ongewenst gedrag op de werkvloer, zoals burn-out, uitputting, angst en depressie. Dat blijkt uit de European Working Conditions Telephone Survey 2021 (EWCTS).

Gevaar voor social loafing bij werken met robots

Uit een onderzoek van de Universiteit van Berlijn blijkt dat mensen die een controlecheck op kwaliteit uitvoeren, meer fouten over het hoofd zien als er al een eerste controle door een robot heeft plaatsgevonden. Dat zou komen door social loafing of sociale luiheid.

Helft Belgische werknemers verbergt mentale gezondheidsproblemen voor werkgever

Stress en professionele uitputting vormen een bedreiging voor het welzijn van werknemers in België, dat concludeert e-learningplatform GoodHabitz.

Belg gemiddeld 50 minuten onderweg naar en van het werk

De gemiddelde Belg besteedt 50 minuten per dag aan de verplaatsing van en naar het werk. Dat toont een onderzoek van hr-dienstverlener SD Worx uit 2023 aan. Oost-Vlamingen zijn met 59 minuten dagelijks het langst onderweg.

Een op de vier depressies veroorzaakt door psychosociale risico’s op het werk

Uit een internationale studie in opdracht van het Europees Vakbondsinstituut (ETUI) blijkt dat een op de vier depressies in België wordt veroorzaakt door psychosociale risico's op het werk. Volgens het onderzoek leidt blootstelling aan psychosociale risico’s op het werk tot verschillende aandoeningen, waaronder depressie en hartziekten.

Recht op deconnectie bij twee op drie kmo’s

Uit een bevraging van hr-dienstverlener SD Worx bij 481 Belgische kmo’s[1] blijkt dat twee op de drie kmo’s met 20 werknemers of meer al afspraken heeft vastgelegd rond het recht op deconnectie. Dat betekent dat een derde van de kmo’s dat nog niet gedaan heeft, ondanks de verplichting die sinds 1 april 2023 geldt.

Arbeidsongevallen in Nederland en België

De Nederlandse Arbeidsinspectie onderzocht arbeidsongevallen die plaatsvonden in 2021: in 20% van de afgesloten ongevalsonderzoeken werd het slachtoffer door iets geraakt, en in 9% van de gevallen was er sprake van een ongeval met een rijdend voertuig of werktuig. Zien we dezelfde resultaten in België?