Fiets

Trillingen op fietsen met elektrische ondersteuning

Fietsen met elektrische ondersteuning worden steeds vaker gebruikt voor professionele doeleinden (koeriers, politieagenten, postbodes, enz.). Blootstelling aan de trillingen van de fiets gedurende meerdere uren per dag kan echter gevaarlijk zijn voor de gezondheid. De huidige normen houden nog onvoldoende rekening met die trillingen, volgens de Duitse Commissie voor veiligheid en gezondheid op het werk en normalisatie (KAN).

Hoe kunnen bedrijven inzetten op veilig gedrag bij fietspendelaars?

Bij veel verkeersongevallen ligt gedrag (ons eigen gedrag of dat van andere weggebruikers) aan de oorzaak. Denk maar aan onaangepaste snelheid, onoplettendheid, onervarenheid, rijden onder invloed of onvoldoende zichtbaarheid. KBC Verzekeringen en de VSV helpen bedrijven bij het sensibiliseren van hun werknemers rond veilig gedrag op de fiets. 

Instructiefiche: Hoe fietsen we in groep?

Bij minder dan vijftien fietsers volgt de groep dezelfde verkeersregels als de individuele fietser. Bij meer dan vijftien fietsers volgt de groep de regels voor fietsers in groep (Wegcode, Art. 43bis).

Dossier: Wielertoerisme – waar let je op?

Met het eerste lentezonnetje halen ieder jaar opnieuw duizenden wielertoeristen hun fiets van stal. Geen leuker tijdverdrijf dan enkele uren peddelen over rustige wegen, maar er zijn toch ook enkele regels waar je best rekening mee houdt.

Het regent, het regent – tips om te fietsen bij regenweer

Weer of geen weer: fietsen kan je ook wanneer het regent. Maar bescherm jezelf wel tegen een Belgische plonsbui. Een eerste gouden tip: check voor je vertrekt steeds het weer op bijvoorbeeld Buienradar of het KMI. Een voorbereid fietser is er twee waard.

Fietsbezorgers of hoe preventie ‘verhinderen’

Het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS) is een onderzoek gestart naar de evolutie van arbeid om zo te anticiperen op de bijbehorende gezondheids- en veiligheidsproblemen. Het instituut boog zich meer bepaald over het aspect ‘preventie’ in het kader van de ‘uberisering’.

BE CYCLIST, actieplan om verplaatsingen met de fiets te stimuleren

De federale regering stelde voor de periode 2021-2024 een actieplan op dat de fiets promoot als milieuvriendelijk, efficiënt, zuinig en snel verplaatsingsmiddel. Het plan kreeg de naam ‘BE CYCLIST’ en omvat 52 maatregelen, waarvan enkele specifiek betrekking hebben op werknemers

Zo fiets je veilig in de donkere maanden

Nu de dagen weer korter zijn en het weer grilliger wordt, is het ook gevaarlijker wanneer je met de fiets de weg opgaat. In deze donkere maanden is je zichtbaarheid dan ook van het grootste belang. Check dus zeker je fietslichten en reflectoren en schaf jezelf reflecterende kledij aan.

Fietsveiligheid integreren in het veiligheidsbeleid van uw onderneming

Iedereen op de fiets! Goed voor het milieu, de conditie, de portemonnee en het humeur. Maar er kan al eens iets misgaan. Dit artikel geeft een analyse van de fietsongevallen tijdens woon-werkverplaatsingen en geeft inzicht in de praktische aanpak binnen uw onderneming om fietsveiligheid te integreren in uw veiligheidsbeleid.