Het kan iedereen overkomen: met je auto in het water belanden. Het kan gebeuren door een ongeval, een verkeerde inschatting of weersomstandigheden. Als dit jou overkomt, is het belangrijk om te weten wat je moet doen om de situatie zo veilig mogelijk te maken voor jezelf en eventuele passagiers.
Sinds 2012 hebben de banden van personen-, bestel- en vrachtwagens die in Europa verkocht worden verplicht een bandenlabel. Op dat label kan je belangrijke informatie terugvinden om je banden te vergelijken en te kiezen voor een band die het beste bij jouw rijgedrag en dagelijks gebruik past. Sinds mei 2021 is er een nieuw bandenlabel met visuele informatie over het rijden in de sneeuw (icoon met berg en sneeuwvlokje) of op ijs (icoon met ijspegel).
Het koninklijk besluit van 10 juli 2022 voegt een nieuw hoofdstuk (7.22) betreffende laadpalen voor elektrische voertuigen toe aan boek 1 van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
Onlangs verscheen in de media een bericht over een vrouw die na 17 jaar terug op de autosnelweg durfde rijden. Na een ongeval op 18-jarige leeftijd vermeed ze dit jarenlang, maar door intensieve coaching overwon ze haar angst. Amaxofobie of rijangst manifesteert zich wel vaker bij weggebruikers. Wat gaat er om in het hoofd van mensen die er last van hebben?
Opvallend is dat de elektrische auto meer en meer succes heeft. En dat is zeker een goede zaak voor het milieu. Maar wat met de veiligheidsaspecten? Welke impact heeft dit op de veiligheid en gezondheid van de werknemers?
We weten allemaal dat rijden onder invloed van drank en drugs je rijgedrag aantast en tot gevaarlijke situaties kan leiden. Maar te weinig mensen zijn zich bewust van de invloed van medicamenten op onze rijgeschiktheid. Zo kunnen pijnstillers hetzelfde effect hebben als rijden met tot wel 0,8 promille alcohol in het bloed. Daarom waarschuwt Vias institute voor de effecten van sommige medicijnen op je rijvaardigheid.
Tijdens haar deelname aan een conferentie die door de ARCoP (Association Royale des Conseillers en Prévention ASBL) op 29 november 2018 georganiseerd werd, benadrukte Catherine Jadoul, manager van de psychosociale dienst van spmt arista, het belang van de impact van verplaatsingen op de psychosociale belasting van preventieadviseurs.
Een Nederlandse rechter bepaalde onlangs in een zaak in beroep dat wie in Nederland in een zelfrijdende Tesla rijdt, geen gsm mag vasthouden tijdens het rijden. Dat kwam vorige week naar voren in een vergelijkbare zaak die een Amsterdammer had aangespannen. Deze laatste kreeg vorig jaar twee boetes voor gsm’en achter het stuur van een Tesla die op de automatische zelfbesturing reed.