In oktober 2020 vond in Frankrijk een arbeidsongeval plaats dat het leven kostte aan een jonge uitzendkracht. Drie jaar later, in oktober 2023, moest de correctionele rechtbank van Tours bepalen in welke mate het bedrijf waarvoor de twintiger werkte, verantwoordelijk was voor het dodelijke ongeval.
Verordening (EU) 2023/1230 van 14 juni 2023 betreffende machines werd gepubliceerd in het Publicatieblad van 29 juni 2023. De intrekking van de oude machinerichtlijn 2006/42/EG gaat in op 14 januari 2027.
Er komt meer kijken bij machines dan de drie groene lichten. In dit artikel geeft de auteur een antwoord op verschillende vragen die kunnen opduiken tijdens de levenscyclus van een machine met de nieuwe Verordening Machineproducten in het achterhoofd.
Heel wat machines zijn uitgerust met beveiligingen om de veiligheid van de gebruiker te verzekeren. In de praktijk worden dergelijke beveiligingen soms omzeild, wat tot gevaarlijke situaties leidt. De Duitse koepelorganisatie van arbeidsongevallenverzekeraars ging met behulp van een bevraging na hoe vaak beveiligingen omzeild worden en waarom.
Na meer dan tien jaar voorbereidend werk werd in 2022 de nieuwe versie van de normenreeks EN 474 over de veiligheid van grondverzetmachines gepubliceerd.
Een West-Vlaams textielbedrijf heeft een geldboete gekregen voor een dodelijk arbeidsongeval waarbij een werkneemster gegrepen werd door een machine. Het bedrijf werd eerder al meerdere keren gewaarschuwd voor de gevaren van de bewegende delen van de machine.
Negen jaar na een ernstig arbeidsongeval heeft de rechtbank van Évreux (Frankrijk) de bedrijfsleider van een thermovormingsbedrijf schuldig bevonden aan verschillende tekortkomingen op het vlak van veiligheid. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden en een geldboete.
Een West-Vlaamse staalplatenproducent is veroordeeld tot een boete van 33.600 euro voor een arbeidsongeval dat twee jaar geleden plaatsvond. Het slachtoffer verloor hierbij drie vingers toen zijn hand gegrepen werd door een machine.
Een Brits bouwbedrijf is veroordeeld tot een boete van £ 34.000 voor een arbeidsongeval waarbij een werknemer geraakt werd door een gevallen onderdeel van een machine. Door de verwondingen die hij overhield aan het ongeval, moest het slachtoffer zijn been laten amputeren (life changing injuries).
Een West-Vlaams compostbedrijf werd veroordeeld tot een boete van 48.000 euro, waarvan 12.000 euro effectief, voor een arbeidsongeval waarbij een onderhoudstechnicus om het leven kwam. Als het veiligheidsprobleem niet aangepakt wordt, moet het bedrijf een jaar sluiten.