Besloten ruimte

Besloten ruimtes: ook groot risico bij redding!

Bijna elk jaar zijn er werkgerelateerde ongevallen, vaak met dodelijke afloop, die verband houden met besloten ruimtes. Helaas is de zomer van 2023 geen uitzondering. Volgens een Canadese schatting zijn 60% van de slachtoffers van dodelijke ongevallen mensen die geprobeerd hebben iemand te redden die vastzat in een besloten ruimte.

Dossier: Besloten ruimten

In besloten ruimten wordt niet permanent gewerkt, maar af en toe is het nodig om ze te betreden voor specifieke werkzaamheden. In dat geval kan je maar beter goed voorbereid zijn. Ieder jaar komen immers mensen om het leven bij ongevallen in besloten ruimten, omdat ze zich niet bewust zijn van de risico’s en dus ook niet de gepaste voorzorgsmaatregelen nemen. 

preventMemo - Werken in besloten ruimten

preventMemo - Werken in besloten ruimten

Besloten ruimten zijn zeer risicovolle werkplaatsen. De verschillende risico’s en de meestal nauwe of moeilijk te bereiken vluchtweg maken een grondige voorbereiding en een goede begeleiding noodzakelijk.

Hightech veiligheid in besloten ruimte

Er zijn heel wat technische hoogstandjes op de markt om de veiligheid in besloten ruimten te garanderen. In de buurlanden raken ze steeds meer ingeburgerd. Belgische bedrijven maken pas kennis met monitoringsystemen bestaande uit (nacht)camera’s, badge- en meetsystemen en controlekamers. Maar in hoeverre stroken deze nieuwe systemen met de Belgische wetgeving?

Toezicht en redding tijdens werken in een besloten ruimte

Het komt regelmatig in het nieuws: een werknemer raakt in de problemen in een besloten ruimte en de collega die hem te hulp schiet ook. Het is dan ook heel belangrijk dat de reddingsploegen op de hoogte zijn van de geldende wetgeving voor noodsituaties in besloten ruimten.

Gevaarlijke stoffen meten in besloten ruimte

Een van de belangrijkste gevaren tijdens werken in een besloten ruimte is een gevaarlijke atmosfeer die verstikking, intoxicatie, brand of explosie kan veroorzaken. Daarom is het van levensbelang om zowel voor als tijdens de interventie in de besloten ruimte de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen te controleren.

Werkgerelateerde risico’s bij windturbines

De windenergiesector is in volle ontwikkeling. En zoals zovele nieuwe sectoren, ontstaan er ook hier nieuwe werkgerelateerde risico’s. In 2013 en 2014 werden hierover rapporten gepubliceerd. Hoewel er nog niet zo heel veel gegevens zijn, blijkt dat niet zozeer de bouw van windmolenparken risicovol is, maar wel het onderhoud ervan.

Kijk uit met stront!

Een Nederlandse werkgroep ‘Kiek uut met stront’ heeft een leidraad geschreven voor het veilig werken in mestopslagen. De aanleiding was een dodelijk ongeval in juni 2013 in Friesland tijdens schoonmaakwerkzaamheden aan een mestsilo.