In juli 2021 kwam een arbeider op een werf in Québec om het leven tijdens het verplaatsen van een lading met behulp van stroppen. De CNESST (commissie voor normen, rechtvaardigheid, gezondheid en veiligheid op het werk in Québec) opende een onderzoek om de oorzaken van het ongeval te achterhalen.
Bij de voorbereiding van de verplaatsing van een graafmachine naar een andere bouwplaats werd een werknemer verpletterd door een tegengewicht van dertien ton.
In 2017 leidde een verkeerde plaatsing van de sanitaire installaties tot een arbeidsongeval op een werkplaats in Canada. Het bouwbedrijf in kwestie kreeg een geldboete van $ 70.000 opgelegd omdat het geen zorg gedragen had voor de gezondheid en de veiligheid van de werknemer.
Snelwissels voor graafmachines laten bestuurders toe om zelf verschillende onderdelen en hulpstukken te verwisselen. Maar de vergrendeling van bepaalde snelwisselsystemen brengt zo veel veiligheidsproblemen mee dat de Zwitserse ongevallenverzekeraar Suva de verkoop van meerdere modellen sinds 1 januari 2016 heeft verboden. Wat is het probleem? Waarop moet men letten?
De sociale partners van de bouwsector hebben op 10 maart 2016 een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) gesloten over de sociale voorzieningen op bouwplaatsen.
Op 7 mei werd een ploegbaas van het Canadese bedrijf Construction Polaris dodelijk geraakt door een vallend betonblok. Hoe had men dit ongeval kunnen voorkomen ?
Bepaalde veiligheids- en gezondheidscoördinatoren moeten zich verplicht laten certificeren. De deadline daarvoor werd vastgelegd op 1 april 2010, maar de uitvoeringsregeling die de praktische zaken moet regelen, is nog steeds niet verschenen. Dat leidt tot vraagtekens bij de betrokken partijen.
Op 9 augustus verscheen in het Staatsblad het KB plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 15 juli 2011. Dit KB brengt enkele vereenvoudigingen aan in het KB Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen (TOMB). Dat KB onderging reeds een opfrissing in 2005. De nieuwe wijzigingen trekken deze lijn verder door.
De veiligheids- en gezondheidscoördinator geeft advies over de preventiemaatregelen die moeten genomen worden om bouwwerken op een veilige en gezonde manier te kunnen uitvoeren. Hij of zij draagt dan ook een enorme verantwoordelijkheid voor het voorkomen van arbeidsongevallen. Maar kan de veiligheids- en gezondheidscoördinator ook aansprakelijk gesteld worden wanneer de werf niet voldoet aan de wettelijke verplichtingen of wanneer zich daadwerkelijk een ongeval voordoet?
Op 21 januari 2009 werd in het Radio1-consumentenprogramma ‘Peeters en Pichal’ het nut van de veiligheidscoördinatoren ter discussie gesteld. Consumentenvereniging Test-Aankoop sprong mee op de kar en pleit net als in het verleden voor het afschaffen van de veiligheidscoördinatoren op particuliere bouwwerven.