Toxische stof

ECHA: acht nieuwe stoffen autorisatieplichtig?

Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) heeft de Europese Commissie op 12 april 2023 aanbevolen om acht stoffen, waaronder lood, autorisatieplichtig te maken en dus op te nemen in bijlage XIV van de REACH-verordening.

Strengere grenswaarden voor lood en diisocyanaten

De Europese Commissie publiceerde op 13 februari 2023 een voorstel om de richtlijnen chemische agentia en kankerverwekkende agentia aan te passen. Bedoeling is om strengere grenswaarden uit te vaardigen voor lood en voor diisocyanaten.

Herziening van REACH en CLP uitgesteld

De Europese Commissie stelt de herziening van de REACH-verordening (Registration, Evaluation, Authorization and restriction of CHemicals) en de CLP-verordening (Classification, Labelling and Packaging) uit tot eind 2023, en daarmee dus ook de uitvoering van haar nieuwe strategie voor duurzame chemische stoffen.

Resorcinol: identificatie als SVHC?

Het Anses (Frans nationaal agentschap voor voedselveiligheid, milieu en arbeid) heeft aangetoond dat resorcinol de schildklierfunctie beïnvloedt en ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid, vooral bij zwangere vrouwen. Voor het agentschap is het dus een bewezen hormoonontregelaar, die op basis van de REACH-verordening als zeer zorgwekkende stof (substance of very high concern – SVHC) moet worden geïdentificeerd.

Herziening van de Europese regels betreffende hormoonontregelaars

De Europese wetgeving inzake hormoonontregelaars wordt momenteel herzien. De Europese Commissie heeft in dat kader een openbare raadpleging georganiseerd. Veel hormoonontregelaars zouden ook reprotoxisch zijn. Dat aspect mag men niet uit het oog verliezen: bedrijven mogen niet wachten tot een werkneemster meldt dat ze zwanger is om een grondige risicoanalyse uit te voeren over de aanwezigheid van reprotoxische stoffen.

Aanbevelingen voor het instellen van alarmen voor gasdetectie

Gasdetectors voor het detecteren van giftig gas of een tekort aan zuurstof worden in heel wat werkomstandigheden gebruikt om werknemers te waarschuwen voor mogelijk gevaarlijke blootstellingen. Veelal maken deze alarmsystemen gebruik van standaardinstellingen. De Britse Health and Safety Executive (HSE) ging na met welke factoren rekening gehouden moet worden bij het instellen van de alarmen en geeft aanbevelingen.

Leren uit ongevallen - Zwaar verbrand door een afbijtmiddel

Een stagiair van 16 jaar die in een voertuigreparatiebedrijf werkte, werd in januari 2012 het slachtoffer van een ernstig arbeidsongeval. Hij liep zware brandwonden op nadat spatten van een afbijtmiddel op zijn aangezicht en zijn ogen waren terechtgekomen. Hoe had dit ongeval voorkomen kunnen worden?