Beroepsziekten
Niet iedere ziekte die je op het werk oploopt is een beroepsziekte. Volgens de wet is een beroepsziekte “een rechtstreeks maar niet plots gevolg (in tegenstelling tot arbeidsongevallen) van een min of meer langdurige blootstelling van een werknemer aan een fysisch, chemisch of biologisch risico of aan de omstandigheden waarin hij zijn beroepsactiviteit uitoefent”.
Word je bijvoorbeeld ziek omdat je op het werk dagelijkse kleine dosissen stof of toxische dampen binnenkrijgt, of omdat je herhaaldelijk blootgesteld wordt aan lawaai, trillingen,… dan is dit een beroepsziekte.
Beroepsrisico
Er is sprake van een beroepsrisico wanneer de bloostelling aan de schadelijke invloed samengaat met de beroepsuitoefening en beduidend groter is dan de blootstelling bij de bevolking in het algemeen.
Een onderhoudsarbeider kan bijvoorbeeld doof worden wanneer hij gedurende lange tijd aan harde geluiden wordt blootgesteld op de werkplek. In dit voorbeeld staat het geluid duidelijk in verband met de uitoefening van zijn job en wordt ze erkend als de hoofdoorzaak van zijn doofheid. Om het geluid te laten erkennen als beroepsrisico, moet het geluid op de werkplek wel hoger zijn dan gemiddeld (de wetgeving bevat regels over de maximale geluidsniveaus).
Vergoedingen
Het Fonds voor de beroepsziekten (http://www.fmp-fbz.fgov.be/) regelt de vergoedingen in het kader van beroepsziekten. Er bestaan twee mogelijkheden om een aandoening te laten erkennen als beroepsziekte: het lijstsysteem en het open systeem.
Het lijstsysteem: op de website van het Fonds voor de beroepsziekten staat een lijst met 150 beroepsziekten. Slachtoffers van een dergelijke ziekte kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding. Om zo‘n vergoeding te krijgen, moet men een beroepsziekte hebben die op de lijst van beroepsziekten voorkomt en als werknemer blootgesteld zijn geweest aan een beroepsrisico voor deze ziekte. Binnen het lijstsysteem gaat het FBZ niet op zoek naar een verband tussen de ziekte en het beroepsrisico.
De eerste aandoeningen die in deze lijst werden opgenomen waren loodvergiftiging, kwikvergiftiging en miltvuur (antrax).
Het open systeem: er kan ook een vergoeding worden aangevraagd voor aandoeningen die niet op deze lijst staan. In dat geval moet het slachtoffer kunnen aantonen dat zijn job de hoofdoorzaak is van het ontstaan van deze aandoening. Wanneer er verschillende mogelijke oorzaken zijn, bv. ook privé-omstandigheden, wordt doorgaans geen vergoeding toegekend. In de praktijk is het dan ook vaak moeilijk te bewijzen dat het werk de hoofdoorzaak is. In 2011 nam het Fonds in 426 dossiers een positieve beslissing, 1.265 dossiers werden afgewezen. Bij de negatieve beslissingen ging het vooral om hart- en vaatziekten en ademhalingsaandoeningen.
Hoe een aanvraag indienen
- Formulier De experten van het Fonds zullen vervolgens onderzoeken of de aanvrager effectief werd blootgesteld aan een beroepsrisico en of hij/zij recht heeft op een vergoeding in het kader van een van beide systemen.
- Beslissing Wanneer de gezondheidstoestand van het slachtoffer verslechtert, kan hij/zij een aanvraag om herziening indienen. |
Bronnen: Fonds voor de beroepsziekten, Beswic