Waarom samen tafelen belangrijk is

Tijdens de lockdowns hebben we het moeten missen, maar er zijn heel wat voordelen verbonden aan samen aan tafel eten. Het maakt ons gelukkiger én bovendien een beter mens. Reserveer dus al maar dat gezellig restaurantje samen met je vrienden of familie.

Samen tafelen maakt ons gelukkiger
Samen eten is binnen een gezin vaak een van de weinige momenten van samen zijn. Tijdens een maaltijd wordt de tijd genomen om met elkaar te praten, ook over moeilijke onderwerpen. Eten kan namelijk als de perfecte afleider werken wanneer er spanningen aan tafel ontstaan. Samen met familie of vrienden eten, zorgt bovendien voor een groter geluksgevoel. Zo heeft onderzoek aangetoond dat tieners die vaak samen met hun familie eten, later minder mentale problemen krijgen. Al moet ook gezegd worden dat families met minder problemen meer samen eten.
Maar tegenwoordig eten we steeds vaker alleen. Onderzoekers zijn momenteel bezig om voeding aan te passen aan ons eigen unieke DNA en levensstijl. Hierdoor wordt samen eten overbodig en foodsharing onmogelijk. Charlotte De Backer, hoogleraar Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen gelooft hier niet in. Volgens haar is eten een vorm van communicatie die de mens nodig heeft.
 
Samen eten doet gezond eten
Uit verschillende studies blijkt dat samen eten ook gezonder kan doen eten. Dit is vooral van toepassing bij kinderen en jongeren. Uit onderzoek naar de veranderingen in onze tafelgewoonten blijkt dat we tijdens de lockdown vaker samen met onze kinderen hebben gekookt en gegeten. Als kinderen volwassen zien mee-eten, gaan ze sneller hun eigen groentjes en fruit opeten. Het is wel belangrijk dat je als ouder dezelfde groenten eet als je kind.
Samen eten heeft ook een positief effect bij oudere mensen. Bejaarden die eenzaam of dement zijn eten vaak te weinig en geraken zo ondervoed. Sommige woonzorgcentra bootsen daarom een familiale en huiselijke sfeer na tijdens de maaltijden zoals een mooi tafelkleed over de tafel draperen of kookpotten op de tafel laten staan. Bewoners zouden hierdoor meer van hun eten genieten en ook grotere porties eten. Samen eten kan ook het omgekeerde effect hebben. Tijdens grote feestmalen bijvoorbeeld, eten we vaak ongezonder en meer omdat we afgeleid worden van ons verzadingsgevoel.
 
Samen eten zorgt voor een hechte band
Sociale experimenten tonen aan dat mensen die elkaar niet kennen, maar wel hetzelfde gerecht eten, zich daarna meer verwant voelen met elkaar, elkaar beter vertrouwen en beter samenwerken dan proefpersonen die iets verschillend hebben gegeten.
In zuiderse landen is het een traditie om gerechten met elkaar te delen, denk maar aan tapas in Spanje. Deze zuiders levensstijl van samen leven en samen eten is volgens onderzoekers een belangrijk element in een gezonde levensstijl.
 
Samen eten maakt ons betere mensen
In de prehistorie hadden mensen elkaar nodig om prooien te vangen. Het vlees kon ook niet lang bewaard worden, dus sharing was aan de orde. Dat delen gebeurde niet met eender wie. De prehistorische mens stelde zichzelf vragen als: Met wie deel ik en met wie niet? Hoeveel deel ik? Wie krijgt het beste stukje vlees? Er werd hierdoor stilgestaan bij (on)eerlijk gedrag. Het delen is sinds corona verminderd, maar volgens De Backer kan je dit ook anders oplossen. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens een kinderfeestje een oneven aantal cakejes bakken of er net eentje meer voorzien. Op die manier moeten de kinderen nadenken over hoe ze de cakejes eerlijk gaan verdelen. Kinderen die regelmatig zo een situatie meemaken, gaan volgens Charlotte De Backer socialer, hulpvaardiger en minder egoïstisch worden.
 
Eten wat de pot schaft
Doordat meer en meer mensen bepaalde ingrediënten niet eten of drinken, allergisch of intolerant zijn, is het concept van foodsharing moeilijker geworden. De Backer pleit daarom om dieetkeuzes wat vaker opzij te schuiven als je samen eet. Dat geldt natuurlijk niet voor vegetariërs of veganisten of voor personen met een voedselallergie- of intolerantie.
 
Bron: destandaard.be
: 17/11/21
: preventActio 09/2021
: Gezondheidsbevordering, Communicatie
: Werknemersinformatie


© Prevent