De meeste valpartijen in de keuken zijn het gevolg van gemorste voedingsmiddelen, onveilige poetsmethoden en natte vloeren. Voorbeelden van preventiemaatregelen zijn onder meer lekkende apparaten herstellen, deksels plaatsen op vloeistoffen die men verplaatst, gemorste producten verwijderen en vloeren onmiddellijk drogen na het schoonmaken. Best plaatst men ook steeds een waarschuwingsbord ‘natte vloer’ wanneer een gladde vloer niet is afgezet.
Fout
Een keukenmedewerker is een vloer aan het dweilen. Er is geen waarschuwingsbord 'natte vloer' , waardoor een andere medewerker uitglijdt op de gladde ondergrond.
Goed
Een keukenmedewerker is bezig de vloer droog te vegen. Het gebied is gemarkeerd met een waarschuwingsbord 'natte vloer' en een andere werknemer loopt om het zojuist gereinigde gedeelte heen, zodat hij niet op de natte vloer loopt.
Gepubliceerd met toestemming van het Europees agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk, EU-OSHA