Bij de voorbereiding
- Zorg ervoor dat je barbecue op een stabiele ondergrond staat. Zo kan hij, eenmaal aangestoken, niet beginnen wankelen.
- Plaats de barbecue op een windvrije(!) plek en op veilige afstand van brandbaar materiaal zoals tentzeilen en tafellakens.
- Alcohol en barbecues zijn geen goede combinatie. Duid dus een ‘bob’ aan die verantwoordelijk is voor het barbecueën. Hij/zij is de enige die in de buurt van de barbecue mag komen.
- Over alcohol gesproken, zet de alcoholische dranken ver genoeg van de barbecue. Zo vermijd je dat de alcoholdampen ontvlammen door de hitte.
- Een blusdeken bij de hand houden, is geen overbodige luxe voor het geval dat iemands kleren toch vuur zouden vatten.
Bij een gasbarbecue: Check de toevoerslang op gaatjes. Dit kan je doen met een beetje zeepsop. Controleer de datum op de gasfles, zet deze rechtop naast de barbecue en sluit correct aan.
Bij een elektrische barbecue: Plaats deze ver weg van water (bv. een zwembad) en rol het hele snoer af, maar zorg ervoor dat niemand erover kan struikelen.
Bij het aanmaken
Bij een houtskoolbarbecue:
- Gebruik nooit methanol, benzine, brandgel/-pasta of petroleum als aanmaakmiddel. In combinatie met open vuur kunnen deze immers een steekvlam veroorzaken.
- Een brandende barbecue mag je nooit overgieten met extra brandstof.
- Plaats aanmaakblokjes (bij voorkeur bruine, milieuvriendelijke) nooit onder de briketten of houtskool, maar erbovenop.
- Gebruik een blaasbalg of waaier i.p.v. in het vuur te blazen of een haardroger te gebruiken.
Bij een gasbarbecue:
- Haal het deksel eraf voor je de barbecue aansteekt.
- Steek de barbecue onmiddellijk aan wanneer je het gas opendraait.
Tijdens het bakken
- Voor de persoon die verantwoordelijk is voor het bakken, geldt een dresscode: hij/zij draagt best handschoenen en een linnen of katoenen schort in plaats van een synthetische. Barbecueën in bikini of zwemshort, is geen goed plan. Textiel met een synthetische samenstelling smelt als het in aanraking komt met vuur en krijgt daardoor een hoge temperatuur, wat dan weer diepe brandwonden veroorzaakt.
- Gebruik spiesen met houten handvaten. Metalen handvaten kunnen brandwonden veroorzaken.
- Als je in vlees prikt, kan het vet in het rond spatten. De spatten kunnen op je huid terechtkomen of ze kunnen extra vlammen creëren. Dit wil je uiteraard vermijden. Gebruik dus liever een vleestang.
- Verplaats nooit een brandende barbecue.
- Let goed op voor (spelende) kinderen en huisdieren. Voetballen, frisbees en dergelijke mogen ook niet in de buurt van de barbecue komen.
Na de barbecue
- Verplaats de barbecue niet als deze nog warm is.
Bij een houtskoolbarbecue:
- Laat alles goed doven. Let op: het kan uren duren vooraleer houtskool afgekoeld is. Ruim de as pas op als de barbecue volledig afgekoeld is.
Bij een gasbarbecue:
- Draai de gaskraan dicht na het barbecueën en zet de thermostaat uit.
- Bewaar de flessen in openlucht of onder een afdak, uit de zon, weg van warmtebronnen en zeker niet in een kelder of afgesloten garage.
Bij een elektrische barbecue:
- Trek onmiddellijk na gebruik de stekker uit het stopcontact.