Pelletkachel?
Veel mensen schakelen over op pelletkachels omdat ze milieuvriendelijk – en vaak ook beter voor de portefeuille – zijn. Pelletkachels werken, zoals de naam al doet vermoeden, op pellets. Dit zijn samengeperste korrels van zaagsel of houtafval. Bij de verbranding van de pellets komt enkel de hoeveelheid CO2vrij die de bomen tijdens hun levenscyclus hebben opgenomen. Als de pellets lokaal geproduceerd en verbruikt worden, wat in België zo is, zijn ze CO2-neutraal.
Aankoop en installatie
Koop enkel pelletkachels met een CE-markering. Als je een pelletketel (voor de centrale verwarming van het hele huis, dus niet een pelletkachel als bijverwarming) in huis wil nemen, laat je deze best installeren door een erkende installateur. In België hebben de drie gewesten samen een certificatiesysteem voor installateurs uitgewerkt. Een overzicht van de installateurs met een certificaat van bekwaamheid vind je op rescert.be/nl/lists (klik op ‘Biomassaketels’).
Soorten pellets
Er zijn verschillende soorten pellets te verkrijgen, maar je koopt best enkel pellets met een ENplus A1-label op de verpakking. Zo ben je zeker dat de pellets zorgen voor een zo volledig mogelijke en veilige verbranding. Pellets die licht van kleur zijn, zijn beter dan de donkere, want die laatste kunnen ervoor zorgen dat onderdelen in de kachel sneller slijten. Donkere pellets verbranden ook moeilijker, wat zorgt voor ophoping in de branderbak. Dit leidt tot gevaarlijke situaties.
Opslag pellets
Houtpellets kunnen koolmonoxide produceren en zo een CO-vergiftiging veroorzaken. Daarom is het belangrijk om de ruimte waar je de pellets bewaart, zo veel mogelijk (of beter nog: continu) te ventileren. Als je de pellets bijvoorbeeld in de kelder in grote hoeveelheden opslaat, hang dan zeker een CO-melder op in die ruimte.
Onderhoud kachel
Door je pelletkachel goed te onderhouden, verlaag je het risico op rookontwikkeling of brand. Maak je kachel nooit schoon terwijl deze aanstaat, maar wacht steeds tot hij uitgeschakeld en afgekoeld is. De aslade en het branderbakje moeten regelmatig leeggemaakt worden; doe de as eerst in een onbrandbare bak totdat het volledig afgekoeld is. Controleer de inhoud van de aslade vaker in de winter (minstens eenmaal per week). Maak van de gelegenheid gebruik om ook de verbrandingskamer te stofzuigen (met een aszuiger).
Maak daarnaast de brander minstens eenmaal per maand schoon. Houd ook het ruitje proper om een goed zicht te houden op de vlam. Bij een slechte verbranding wordt het venster sneller zwart. Laat in dit geval de pellettoevoer opnieuw afstellen door de installateur; doe dit ook wanneer de pelletkachel te fel brandt. Maak tevens de voorkant van de kachel schoon en stofzuig de luchtdoorlaat en ventilatiegaten. Reinig ook eens het buitenste rooster van de luchttoevoer en verwijder het houtstof in het reservoir. Vergeet tot slot het jaarlijkse onderhoud door een specialist niet!
Toch rook of brand?
Als er rook ontstaat, schakel de pelletkachel dan uit. Laat de stekker in het stopcontact steken, want zo blijft de ventilator draaien. Ventileer de ruimte goed. Als er brand in het pelletreservoir ontstaat, doof dan de smeulende pellets in het reservoir met zand. Verwijder de kachel zodra deze uitgeschakeld is en contacteer je installateur. Zorg ook voor goed werkende rook- en CO-melders.