Opleiding preventieadviseurs: naar een herziening?

De laatste jaren kwamen er discussies over de problematiek van de verplichte aanvullende vormingen voor preventieadviseurs. Voldoet het huidige stelsel dan niet? Waarom wordt er gepleit voor een herziening van de opleidingsvereisten voor de preventieadviseurs?

Opleidingsvereisten
De Belgische verplichtingen tot bijkomende scholing van preventieadviseurs zijn er gekomen in 1978, wanneer in het toenmalige ARAB de ondernemingen verdeeld werden in vier categorieën (A, B, C en D) en tegelijkertijd de niveaus I en II voor diensthoofden VGV (zoals dat toen heette) werden ingevoerd. Deze inhoud werd aangevuld met bijkomende opleidingsverplichtingen met betrekking tot de externe preventieadviseurs ergonomie, psychosociale aspecten en arbeidshygiëne.

De bepalingen betreffende de aanvullende vorming voor preventieadviseurs vinden we nu terug in boek II van de codex over het welzijn op het werk: Titel 1 (interne dienst), Titel 3 (externe dienst) en Titel 4 (vorming en bijscholing van preventieadviseurs).

Pijnpunten
Hieronder een lijstje van de belangrijke pijnpunten, die zouden moeten leiden tot een herziening van het reglementaire kader:

  1. De opleidingen niveau I en II behandelen overwegend de arbeidsveiligheid; de arbeidshygiëne, de ergonomie en de psychosociale risico’s komen ondermaats aan bod – en dit is in tegenstrijd met de evolutie in ondernemingen, waar precies deze drie aspecten sterk aan belang winnen;
  2. Het verschil qua niveau en diepgang tussen de opleidingen van beide niveaus is vaak erg miniem;
  3. De opleiding preventieadviseur-veiligheid ontbreekt (deze werd, om historische redenen, gelijkgeschakeld met de niveaus I – vandaar overigens het overmatige aandeel dat de arbeidsongevallenvoorkoming en de brandbestrijding beneemt in deze laatste opleidingen)
  4. De niveau III wordt niet als zodanig opgelegd, terwijl het precies de kleine en middelgrote ondernemingen zijn die baat zouden vinden bij een interne preventieadviseur die over voldoende basiskennis beschikt om die functie inhoud te geven.

Ideeën
Specialisatie opleiding preventieadviseur-veiligheid uitwerken
Er blijkt alvast een algemene consensus te bestaan om het curriculum van een specialistische opleiding preventieadviseur-veiligheid uit te werken. Hiervoor zal een aparte werkgroep worden gevormd met de inrichters van de huidige niveau I. Het is onzeker of deze nieuwe opleiding naast de bestaande niveau I zou komen, ofwel deze gewoonweg zou vervangen.

De multidisciplinaire basisopleiding => niveau II
Waar iedereen het ook over eens is, is de afschaffing van de huidige vorm van de multidisciplinaire basisopleiding die thans moet doorlopen worden vooraleer je kan beginnen met de specialistische opleidingen voor preventieadviseur of niveau I/II, De bedoeling lijkt te zijn dat iedere preventieadviseur, los van het feit of deze werkt in een interne of externe dienst, alleszins een niveau II zou moeten volgen. Deze laatste opleiding zou vrij ingrijpend worden hervormd om ze werkelijk interdisciplinair te maken – alle welzijnsaspecten zullen op een gelijkwaardige manier worden behandeld.

Toekomst
Het ziet er niet naar uit dat de discussies binnen afzienbare tijd tot conclusies zullen leiden. Het project zal alvast niet gerealiseerd worden binnen deze legislatuur, maar zal ongetwijfeld op het bureau terechtkomen van de volgende federale minister bevoegd voor werk.
 

: 19/10/18
: preventMail 36
: Interne dienst, Instituten en verenigingen
: Artikel
: Opleiding preventie, Preventieadviseur PBW


© Prevent