Het is het seizoen…
“De voorbereiding van het kerstfeest is niet zonder risico’s”, verduidelijkt Suva. “Een mes dat uitschiet tijdens het bijsnijden van de top van de kerstboom of tijdens het scherpen van de voet van een kaars… Een ongeval is snel gebeurd.” Suva haalt enkele voorbeelden aan, afkomstig uit de rapporten over snijongevallen die in december werden aangegeven: iemand verwondde zich aan de hand met een jachtmes dat hij gebruikte om zijn cadeaus in te pakken, nog iemand anders sneed een vingertop af toen hij een nieuw mes wou uittesten, …
De statistieken spreken voor zich: tijdens de eindejaarsperiode neemt het aantal niet-arbeidsgerelateerde ongevallen met (stanley)messen in Zwitserland met 40% toe ten opzichte van de rest van het jaar. In december is er een piek van 1.000 ongevallen (tegenover ruim 700 incidenten tijdens de andere elf maanden). De meeste ongelukken gebeuren op kerstavond of op kerstdag.
Opgelet, koks!
“Bijna de helft van alle ongelukken met een mes gebeurt tijdens het koken, bijvoorbeeld met een vlijmscherp vleesmes of een broodmes”, zegt Suva. De ongevallenverzekeraar steekt het mes nog wat dieper in de wonde: “Tijdens de kerstperiode lopen meer mannen snijwonden op dan vrouwen, terwijl er de rest van het jaar weinig verschil is.” Hoe hoger de leeftijd, hoe groter de verschillen tussen mannen en vrouwen. Het risico op snijwonden neemt af vanaf de leeftijd van 40 jaar.
“Let ook op tijdens de afwas”, waarschuwt Suva nog, “want een gebroken glas of bord ligt ook vaak aan de basis van heel wat snijwonden.”
Een chirurg aan het woord
“Oesters op het laatste moment openen, dansen met een glas in de hand of een glazen schaal van een hoog rek nemen waarbij je het risico loopt te vallen en je te snijden… Deze drie situaties veroorzaken tijdens de feestperiode het grootste aantal snijwonden aan de hand”, legt een Franse chirurg die werkzaam is in een centrum voor handchirurgie, uit in de krant Le Figaro. “Om de risico’s te beperken, moet je je tijd nemen en het juiste materiaal gebruiken. Anders loop je het risico je te verwonden aan de handpalm en zelfs een pees of zenuw door te snijden. De verwondingen zijn nog erger bij gebroken vaatwerk of wanneer men een mes bij het lemmet grijpt, omdat de snijwonden dan diep en breed kunnen zijn.” Men mag de ernst van dergelijke snijwonden niet onderschatten: “In het begin bloeden snijwonden aan de hand doorgaans veel, ongeacht de oorzaak van het ongeval. Als je een of meerdere vingers niet meer kan plooien of als je geen gevoel meer hebt in de vingertop, of erger nog, als de vinger volledig wit is, moet je onmiddellijk naar de dokter gaan.”
Veilig oesters openen
Een scherpe schelp, een slecht mes, glibberige handen, geen ervaring, ... Elk jaar gebeuren er in Frankrijk bijna 2.000 ongelukken tijdens het openen van oesters.
Enkele tips om deze schelpdieren op een veilige manier te openen:
-
Gebruik een echt oestermes (stevig, smal en met een kort lemmet met een geslepen punt en een heft dat goed in de hand ligt);
-
Bescherm de hand waarmee je de oester vasthoudt met een lederen of rubberen lap of handschoen, of, als je dat niet in huis hebt, met een zeer dikke doek;
-
Steek het mes in het scharnier van de oester en maak vervolgens een hefboombeweging om de schelp te openen.