Europese enquête
In een enquête van de Fondation Vinci in elf Europese landen gaf 26% van de Belgische deelnemers aan wel eens een sms of e-mail te lezen of te versturen tijdens het rijden. Dat is meer dan het Europese gemiddelde van 22%. Meer dan de helft (55%) gebruikt een bluetoothset tijdens het bellen, maar een op de zes (17%) belt nog steeds niet handsfree. Bovendien kijkt 6% van de Belgen al rijdend naar video’s op hun smartphone.
Ongevallen
Direct gevolg van deze hoge cijfers: bijna een op de tien Belgische bestuurders heeft al eens een ongeval of bijna-ongeval gehad door gsm’en achter het stuur.
Een Amerikaanse studie toonde aan dat door een bericht te maken, lezen en versturen, de kans op een ongeval zes keer groter wordt. Activiteiten waarbij de bestuurder zijn blik van de weg moet afwenden, houden het grootste risico in. Volgens sommige onderzoeken kan het gebruik van een smartphone voor sociale media ergere gevolgen hebben dan rijden met een alcoholgehalte van 0,8 ‰. Vias schat dat afleiding door gsm-gebruik in ons land jaarlijks verantwoordelijk is voor ten minste 50 doden en 4.500 gewonden.
Activiteiten en verhoging van het ongevalsrisico
- Telefoneren met de gsm in de hand: x 2
- Iets opzoeken op de gsm (bv. een contact zoeken): x 3
- Bericht schrijven, lezen en versturen met de gsm in de hand: x 6
- Nummer ingeven met de gsm in de hand: x 12
Wegcode en overtredingen
Op 1 juli 2000 werd in de wegcode het volgende opgenomen: “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt” (in de file of voor een rood licht staan wordt in de wegcode niet als ‘stilstaan’ beschouwd, n.v.d.r.). In 2020 werden 107.686 bestuurders geverbaliseerd voor zo’n inbreuk, het hoogste aantal sinds 2016 en dat terwijl er door de coronacrisis minder controles werden uitgevoerd.
De campagne
Vias institute en Baloise Insurance lanceerden in oktober 2021 de nieuwe campagne ‘Wagen in, gsm uit’. In het bijhorende spotje zien we Olympisch kampioene Nina Derwael die telefoon krijgt tijdens een oefening aan de brug met ongelijke leggers. Ze probeert te antwoorden, waardoor ze haar evenwicht verliest en op de mat valt. Gedachte achter de spot: in het verkeer is er geen mat om je op te vangen. Er wordt eveneens een radiospotje uitgezonden.
Slimme camera’s om gsm-gebruik achter stuur te detecteren
Vias institute testte eind 2020 een nieuw slim camerasysteem dat het gebruik van gsm’s en andere elektronische apparaten (bv. tablets) achter het stuur kan detecteren. Het systeem vergemakkelijkt het vaststellen van overtredingen voor de politie. Tijdens de testperiode werd 1,5% van de bestuurders betrapt terwijl ze hun gsm gebruikten: in 78% van de gevallen had de chauffeur een gsm in de hand, in 13% van de gevallen lag de gsm op de schoot, 5% belde met het toestel aan het oor en 3% raakte de telefoon aan in de telefoonhouder.
Vooral bij vlot verkeer grijpen we naar onze gsm: in 95% van de gevallen beging de bestuurder een inbreuk wanneer er vrij en vlot verkeer was. Daarnaast beging een op vier bestuurders die de gsm gebruikte, een snelheidsovertreding, en een op zeven droeg de gordel niet.
|
Bron: Vias institute (1,2)