Adviseur Ergonomie - praktijkgerichte 12daagse opleiding

Situering

 

De opleiding Adviseur Ergonomie (voorheen Technicus Ergonomie) is een praktijkgerichte basisopleiding die de nadruk legt op de onmiddellijke bruikbaarheid en toepassing in de bedrijfssituatie. Doorheen het traject worden de deelnemers begeleid bij het verwerven van de nodige inzichten en vaardigheden om ergonomische problemen in de praktijk aan te pakken. 

Zij krijgen kennis om vaardigheden om via een globale en participatieve methodologie ergonomische risico’s in kaart te brengen en te analyseren, oplossingen en preventiemaatregelen te vinden alsook een aanzet te geven tot verder onderzoek met ondersteuning van andere specialisten .

De opleiding is het resultaat van een samenwerking tussen Prevent Academy en het Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen en wordt jaarlijks aangeboden in het voorjaar.

Doelpubliek

Deze 12-daagse praktijkgerichte opleiding richt zich tot iedereen die betrokken is bij de zorg voor goede arbeidsomstandigheden zoals ergonomen, preventieadviseurs, arbeidsartsen, ergotherapeuten, bedrijfsverpleegkundigen, bedrijfshygiënisten, human resources managers, ...

Het certificaat biedt bijkomende beroepsmogelijkheden:

  • Bijkomende specialisatie voor arbeidsarts – verpleegkundige –preventieadviseur – ergotherapeut – kinesitherapeut – psycholoog;
  • Medewerker Afdeling Ergonomie Interne of Externe Preventiedienst;
  • Medewerker revalidatiecentra en/of re-integratie.

Inhoud

De belangrijkste thema's van de opleiding zijn ergonomische methodologie, omgevingsfactoren, fysieke en mentale belasting, ontwerp- en correctie-ergonomie, werkpostanalyse, subjectieve beleving en praktische oefeningen met bedrijfsbezoek. Na de opleiding zal de cursist in staat zijn om problemen te herkennen, te meten en te evalueren, verbeteringsmaatregelen te formuleren en eventueel een aanzet te geven voor verder onderzoek.

Thema

- Inleiding - Methodologie - Cases

- Subjectieve beleving SWIP/SWP - PRA

- Fysieke belasting risicofactoren /  Risicoanalyse gebruik checklists

- Meten interne fysieke belasting + ergonomische werktechnieken

- Omgevingsparameters

- Antropometrie en ontwerpergonomie

- Mentale belasting, cognitieve ergonomie en pyschosociale aspecten

- Kantoorergonomie

- Omgevingsparameters

- Syntheseoefening en voorbereiding paper

- Bedrijfsbezoek + analyse en rapportering

- Paper voorstelling

Van de deelnemers wordt verwacht dat zij een projectwerk maken en dit op het einde van de opleiding voorstellen. Na een succesvolle verdediging, ontvangt de deelnemer een attest van slagen.

In de afgelopen jaren werden reeds enkele honderden personen opgeleid uit diverse bedrijven, diensten en administraties, gezondheidszorg, externe preventiediensten,...


Praktisch

 

Deze opleiding omvat 12 dagen, de opleiding is gestart op 15 januari 2021. De nieuwe opleiding start in maart 2022. Contacteer academy [at] prevent [dot] be

Prijs

2.250,00 € (excl. 21%BTW) met inbegrip van koffiepauzes en cursusmateriaal.

Kosteloos annuleren kan schriftelijk tot 1 week voor de start van de opleiding.
De facturatie gebeurt door Prevent nv, Kolonel Begaultlaan 1A, 3012 Leuven - BTW BE 0845 552 265.
Natuurlijke personen krijgen een reductie van 10% op de prijs.

Als erkend opleidingsverstrekker aanvaardt Prevent-Academy de kmo-portefeuille (Erkenningsnummer DV.O214764) en opleidingscheques als betaalmiddel. De opleiding komt in aanmerking voor het Vlaams Opleidingsverlof (eerder educatief verlof).

 

Inschrijven kan via de link onderaan.

 

 
 
 
 
Details opleiding
15/01/2021 - 15/10/2021
Cursus code: 
Adv Ergo 2021
Cursus domein: 
Ergonomie
Prijs alles inbegrepen: 
2.250 € (excl 21% btw)
Organisatie: 
Prevent
Locatie: 
Leuven en andere praktijklocaties