Onderzoek

Minder ernstige arbeidsongevallen met nieuwe werknemers in 2019

De externe preventiedienst Liantis onderzocht 664 ernstige arbeidsongevallen die in 2019 gebeurden. Voor het eerst in vijf jaar daalt het aantal ernstige arbeidsongevallen met nieuwkomers op de werkvloer.

Vier van de tien ernstige arbeidsongevallen gebeuren bij nieuwkomers

De externe preventiedienst Liantis stelt zijn arbeidsongevallencijfers van 2018 voor en trekt aan de alarmbel: vier op de tien ernstige arbeidsongevallen gebeuren bij medewerkers die minder dan een jaar anciënniteit hebben. Het percentage lag nog nooit zo hoog als de afgelopen vijf jaar. Stof tot nadenken dus, aan de vooravond van de jaarlijkse Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk, die plaatsvindt op 28 april.

Serious Safety Game

Het Serious Safety Game wil de kennis en vaardigheden van jongeren in de logistieke sector met betrekking tot veilig en gezond werken versterken door middel van nieuwe leermethoden.

Hoe gezond zijn onze werknemers?

Op 23 oktober 2006 luidde het colloquium ‘Start veilig’ het begin van de Europese Week in. Op dat colloquium kwam Veerle Hermans van IDEWE cijfers voorstellen over de gezondheidstoestand van werknemers in 2005, met speciale aandacht voor de categorie tussen 15 en 24 jaar. We geven hier de belangrijkste resultaten weer.

Wat vinden jongeren van veiligheid en gezondheid op het werk?

Het Britse Health and Safety Laboratory deed in 2002 onderzoek naar de houding van jongeren ten opzichte van veiligheid en gezondheid op het werk. We zetten de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek op een rijtje.

Jongeren zijn kwetsbaar

Statistieken tonen aan dat jongeren extra risico lopen als het gaat om veiligheid en gezondheid op het werk. Uit de cijfers blijkt ook dat jongeren vaker lichte arbeidsongevallen hebben en dat ze sneller terug aan de slag gaan. Een overzicht.