De Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) en het Comité van hoge functionarissen van de arbeidsinspectie (SLIC) hebben samen een onderzoek uitgevoerd. Uit de resultaten blijkt dat, dankzij hun bezoeken ter plaatse, arbeidsinspecteurs een algemeen beeld krijgen van de situatie en een waardevolle bron van informatie zijn.
De term "Gen Z" is tegenwoordig een veelgehoorde term, maar wie behoort tot deze generatie en wat maakt hen anders dan andere generaties? Het is belangrijk om de generatie die je wenst te bereiken, te begrijpen. Ze hebben immers verschillende en unieke verwachtingen.
Op theconversation.com zijn de resultaten terug te vinden van twee enquêtes die in 2022 werden gehouden onder studenten van enkele Franse managementscholen (respectievelijk 3481 en 2616 respondenten). De studie benadrukt het belang van sociale verbondenheid en innovatieve managementpraktijken om jonge generaties aan hun bedrijf te binden en gemotiveerd te houden.
Op 1 februari 2018 verloor een jongeman zijn linkerhand en vier vingers van zijn rechterhand nadat hij vast kwam te zitten in een plooimachine tijdens zijn stage in een metaalverwerkend bedrijf. Hij daagde zowel zijn school als het bedrijf voor de rechtbank. Uiteindelijk werd enkel het bedrijf bestraft.
In Frankrijk zullen de generaties Y en Z in 2020 samen 50% van de beroepsbevolking uitmaken, net als de babyboomers en generatie X. Infoprotection.fr liet verschillende experts aan het woord om de verwachtingen van deze generaties te duiden. Ze stelden de volgende trends vast.
Jongeren zijn kwetsbare werknemers. Dat blijkt ook uit de arbeidsongevallencijfers. Wanneer men het aantal ongevallen berekend per 1000 voltijdse equivalenten, dan hebben jonge werknemers het meeste kans om bij een arbeidsongeval betrokken te raken.
Jonge werknemers zijn extra kwetsbaar. Zeker de jonge stagiairs die nog in opleiding zijn en toch al geconfronteerd worden met de risico’s op de werkvloer. PreventFocus sprak met Guy Linten, coördinator van de gemeenschappelijke preventiedienst van het Gemeenschapsonderwijs (GO!), over de manier waarop het onderwijs deze uitdagingen aangaat en welke struikelblokken extra aandacht verdienen.
Tijdens hun stage krijgen leerlingen te maken met allerhande onvoorziene gebeurtenissen. Uit een studie van het Canadese onderzoeksinstituut IRSST blijkt dat bijna 19% van die gebeurtenissen risico’s inhouden voor de gezondheid en veiligheid van de leerlingen. Een overzicht van de resultaten.
In de loop van 2012 hield de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk een inspectiecampagne in het beroeps- en technisch secundair onderwijs. De actie kaderde in het nationaal strategisch plan 2008-2012 en had als doel de leerlingen van de studierichtingen haarzorg en basismechanica te sensibiliseren over de risico’s waaraan ze tijdens hun opleiding (en later hun job) blootgesteld worden.