Werknemersinformatie

Deconnecteren om burn-out te voorkomen

In tijden van corona zijn we allemaal nog meer dan voordien digitaal geconnecteerd. Thuiswerken wordt geassocieerd met online vergaderen, videogesprekken en digitale uitwisseling. Maar ons brein en lichaam hebben een goede afwisseling tussen online en offline nodig. Daarom blijft ook nu deconnecteren een must voor ons mentaal welzijn. Er zijn nog geen cijfers over de impact van corona op een burn-out. Dat er een impact zal zijn, is voor Christine Wittoeck, oprichtster van Digital Detox Academy, een zekerheid. Een duidelijke ondersteuning, correcte richtlijnen én juiste verwachtingen zijn, volgens Wittoeck nu nog meer van belang.

1 op de 5 Franse werknemers nam zijn ziekteverlof in 2016 niet op

Uit een studie over ziekteverzuim, uitgevoerd in oktober 2016 door het Ifop in opdracht van Malakoff Médéric, marktleider op het vlak van ziekteverzekeringen, blijkt dat 19% van de werknemers uit de privésector hun ziekteverlof niet hadden opgenomen, hoewel dit door hun behandelende geneesheer was voorgeschreven. 7% nam zijn ziekteverlof op, maar niet voor de volledige periode, en 12% nam geen enkele dag op. 

Nachtwerk: kijk uit voor ongevallen

Het ontstaan van de nachtarbeid is te danken aan de uitvinding van de elektrische lamp door Thomas Edison in 1879. In de loop der jaren heeft het nachtwerk zich steeds verder uitgebreid en gediversifieerd. Veel werknemers moeten vandaag de dag ’s nachts werken: 1 op 12 doet nachtwerk. Het vinden van het juiste evenwicht is niet altijd gemakkelijk, maar wel noodzakelijk voor het behoud van een goede gezondheid.