Werknemersinformatie

Veilig gebruik van hefplatformen

Hefplatformen, waaronder de bekende hoogwerkers, zijn heftoestellen waarmee een of meer personen op hoogte kunnen werken. Ze liggen vaak aan de basis van ernstige of zelfs dodelijke ongevallen. 

Instructiekaart: Hoe veilig een ladder opstellen?

Deze instructiekaart geeft tips voor het stabiel opstellen van een ladder. 

Val door lichtkoepel

Een dakwerker liep blijvende letsels op toen hij 9m naar beneden viel door een lichtkoepel.

Leren uit ongevallen - Valbeveiliging correct aanbrengen

Een dakwerker liep ernstige letsels op toen hij vanop een hoogte van meer dan 6m naar beneden viel. Hij droeg nochtans een valbeveiliging.

Een vrachtwagen botst met een hoogwerker

Bij een botsing van een vrachtwagen met een hoogwerker vielen op 10 december 2013 twee doden.

Arbeider raakt geklemd en sterft

Op 24 mei 2012 stierf een ketelmaker op het werk nadat hij klem was geraakt tussen een balk en het bedieningspaneel van de hoogwerker die hij bediende.

Twee arbeiders vallen uit een beschadigde hoogwerker

Op 30 maart 2012 vielen twee arbeiders van het Canadese bedrijf Revêtements van een hoogwerker terwijl ze een muurbekleding aan het aanbrengen waren aan een gebouw met een stalen constructie.

Instructiefiche: veilig werken met een hoogwerker met werkbak

Een hoogwerker is een machine die zeer nuttig kan zijn om bepaalde hoogten te bereiken. Maar wie in de werkbak staat, wordt blootgesteld aan verschillende risico’s. Lees hieronder wat je moet controleren vóór, tijdens en na het stijgen.

Hoogwerkers met werkbak: nuttig maar gevaarlijk

Hoogwerkers met een werkbak zijn in veel gevallen de veiligste oplossing om bestemmingen in de hoogte te bereiken. Dergelijke arbeidsmiddelen veroorzaken niet vaak ongevallen, maar wanneer ze zich voordoen, zijn ze bijzonder ernstig.

Quiz: Wat weet jij over vallen van hoogte?

In het artikel Werken op hoogte: een ongeval is genadeloos vind je heel wat informatie over werken op hogte. Wat heb jij daarvan onthouden?