Praktijkdocumenten

preventMemo - Werken met ladders

preventMemo - Werken met ladders

Ladders zijn vaak gebruikte arbeidsmiddelen. Om veilig met ladders te werken moet de nodige aandacht besteed worden aan de aankoop, de gebruikswijze, de opstelling en de controle.

Instructiekaart: Hoe veilig een ladder opstellen?

Deze instructiekaart geeft tips voor het stabiel opstellen van een ladder. 

PreventMemo - Schaarliften

Schaarliften zijn een subcategorie van hoogwerkers (PreventMemo Technisch nr. 41 van oktober 2008). Ze worden vaak gebruikt als alternatief voor ladders. Schaarliften zijn behoorlijk compact en kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Ook op plaatsen waar er weinig manoeuvreerruimte is, zijn het handige toestellen. Een nadeel is wel dat ze alleen naar boven en naar beneden kunnen bewegen. De zijdelingse stabiliteit is tevens niet erg groot.

PreventMemo - Rolsteiger

De rolsteiger staat op wielen en is daardoor makkelijk verplaatsbaar. De rolsteiger wordt vaak gebruikt voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden.

PreventMemo - Steigers

Steigers zijn er in veel soorten. Ongevallen met steigers zijn meestal behoorlijk ernstig. Toch zijn de regels voor een goed gebruik ervan niet zo complex.

Onderwerpen in deze PreventMemo: tips voor het gebruik: vooraf en tijdens, verplichtingen inzake opleiding en de documentatie.