Goede Praktijk

Step Safely (WHO): aanbevelingen voor het voorkomen van valincidenten

Ieder jaar sterven 684.000 mensen na een valpartij. De WHO (World Health Organization) lanceerde het ‘technisch pakket’ (technical package) Step Safely, dat concrete aanbevelingen bevat voor strategieën om valincidenten bij kinderen en adolescenten, werkenden en ouderen te voorkomen en te beheersen. In dit artikel focussen we op valpartijen bij werkenden.

Werken op steigers: goede afspraken maken werken veiliger

Bij het bouwen en gebruiken van steigers zijn verschillende partijen betrokken. Naast de opdrachtgever, zijn er de steigerbouwer en de steigergebruiker die ervoor moeten zorgen dat de steiger veilig gebruikt kan worden en ook veilig is voor de omgeving. In de wet staat duidelijk omschreven wie waarvoor verantwoordelijk is. Steigerbouwbedrijf Travhydro legt uit hoe dit in de praktijk werkt.

Meer veiligheid voor externe werknemers: een erezaak voor SWIFT

In het kader van de Europese campagne voor een veilig onderhoud kreeg SWIFT de eerste prijs van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk. De prijs gaat naar een project ter verbetering van de veiligheid van externe bedrijven tijdens werken op hoogte. Hierbij zijn ook SERVICO-NIV, de veiligheidscoördinator en TOBEL, een van de onderaannemers, betrokken. PreventFocus sprak met een van de initiatiefnemers van het project, Freddy Noris, preventieadviseur bij SWIFT.

Steigers: continu aanlijnen - 100%

Bij Travhydro, een bedrijf gespecialiseerd in de montage en demontage van steigers, krijgen de medewerkers een doelgerichte opleiding tegen vallen. Zo leren ze de techniek van het continu aanlijnen. Wat houdt dit precies in?

Een niet alledaagse bouwwerf: het Atomium

Alle Belgen zijn gehecht aan het Atomium, één van de beroemdste monumenten van de Europese hoofdsteden. Dat neemt niet weg dat dit buitengewone bouwwerk, dat ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel werd opgericht, onder de jaren geleden heeft en aan een grondige vernieuwing toe is. Wij brachten een bezoek aan deze niet alledaagse bouwwerf…

Touwtechnieken

Hoogtewerken met touwtechnieken worden ook wel eens acrotechnologie of ‘Rope Access’ genoemd. Met deze aan alpinisme en speleologie verwante techniek is het mogelijk werken uit te voeren op moeilijk bereikbare plaatsen (op grote hoogte, bij moeilijke toegang…), bijvoorbeeld in de bouw- en de energiesector. Van deze techniek wordt momenteel gebruik gemaakt voor het vervangen van de aluminium platen op de bollen van het Atomium.