Ongevallen met omgevallen kranen verschijnen regelmatig in de pers. Een mobiele kraan huren is dan ook niet zonder gevaar, maar wat kan er gedaan worden om dergelijke ongevallen te voorkomen?
In oktober 2010 maakte een Franse gemeenteambtenaar een dodelijke val van een ladder. De familie van het slachtoffer stelde zich burgerlijke partij en diende een klacht in tegen het gemeentebestuur wegens onopzettelijke doodslag. In juni 2019 kwam de zaak voor de rechtbank.
Het besturen van een torenkraan wordt beschouwd als een veiligheidsfunctie: verkeerd uitgevoerde manoeuvres kunnen de veiligheid van de omstaanders en de omliggende gebouwen in het gedrang brengen. De job is bovendien veeleisend, want een torenkraanbestuurder moet kalm blijven en toch ook heelhuids in de cabine geraken. Daarom dringt de vraag zich op: zijn er strengere eisen voor torenkranen nodig?
Sinds 1 januari 2018 is er een aangepaste versie van de norm EN 131-2 voor ladders. De norm voert strengere eisen door op het vlak van stabiliteit en belastbaarheid.
In 2010 besliste de Europese Commissie dat de norm EN 353-1:2002 niet voldeed aan de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen van de pbm-richtlijn. In 2014 verscheen een nieuwe versie van de norm die de tekortkomingen wegwerkte. Eind 2015 is deze versie van de norm opgenomen in de lijst met geharmoniseerde normen voor de pbm-richtlijn.
Vanaf juni tot september 2014 voert Toezicht op het welzijn op het werk een inspectiecampagne bij de instellingen binnen de sector van de gezondheidszorg en in rust- en verzorgingstehuizen.
Hoogwerkers worden vaak gebruikt op bouwwerven of bij onderhoudswerken. Heel vaak worden de machines gehuurd. Maar wie is dan verantwoordelijk voor de veiligheid?
Wanneer een werknemer verpletterd wordt of gevangen zit in een hoogwerker, kan dit zware gevolgen hebben. De Britse Health and Safety Executive (HSE) ging na wat de risicofactoren zijn van zulke ongevallen en doet enkele aanbevelingen om ze te voorkomen.
Er kan geen veilige grens gegeven worden voor valhoogte. Dat besluit de Nederlandse Gezondheidsraad na onderzoek op vraag van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Steeds meer van onze elektriciteit wordt uit windenergie gehaald. Verwacht wordt dat het aandeel windturbines de komende jaren enkel zal stijgen. En daarmee ook het aantal jobs in de sector. Het plaatsen van windturbines is, gezien hoogte waarop werken moeten uitgevoerd worden en de weersomstandigheden waaraan de machines onderhevig zijn, echter geen sinecure.