Werknemersinformatie

Elektriciteit: als je het voelt, is het vaak te laat

Suva, de Zwitserse nationale ongevallenverzekeraar, herinnert ons aan de gevaren van elektriciteit. Uit de statistieken blijkt dat het vooral gaat om arbeidsongevallen (slechts 1% zijn ongevallen thuis) en dat het ongeval in negen van de tien gevallen te maken heeft met een laagspanningsinstallatie. We focussen ons hieronder op de gevolgen van een elektrische schok.

Ongevallen met elektriciteit: voorkomen en eerste hulp

Elektriciteit maakt ons leven gemakkelijker, maar het brengt ook gevaren met zich mee. In België komen elektriciteitsongevallen helaas nog al te vaak voor, dikwijls met ernstige gevolgen. Zowel op het werk als thuis is voorzichtigheid geboden. Wat kan je doen om zulke ongevallen te vermijden? En wat als er toch iemand in je buurt een elektrische schok krijgt?

Veilig op de roltrap

In Europa zijn er meer dan 75.000 roltrappen en loopbanden. Regelmatig gebeuren er nog ongevallen waarvan de meeste te wijten zijn aan een verkeerd gebruik van de roltrap. In dit artikel vind je aandachtspunten voor een veilig gebruik.

Instructiefiche: De vitale 5 – 7 - 8

Om veilig te werken met elektriciteit is het nodig om gestructureerd tewerk te gaan.  Stelregel is: werk aan elektriciteit buiten spanning.

Leren uit ongevallen - elektrische schok

Een machine-operator kreeg een elektrische schok. Hij liep daarbij een beschadiging op aan de hersenen met een levenslange beperking tot gevolg.

Quiz: elektriciteit

Lees eerst de tekst over dit onderwerp.

Elektriciteit, vriend of vijand

We kunnen ons nog moeilijk een wereld voorstellen zonder elektriciteit. Elektriciteit zorgt voor licht, warmte en drijfkracht. Elektriciteit is gevaarlijk, maar als we er goed mee omgaan, dan zijn de risico’s aanvaardbaar.

Eerste hulp bij elektrisering: hoe red je een slachtoffer?

Elektriciteitsongevallen komen in België vaak voor en ze hebben dikwijls zeer ernstige gevolgen. De eerste minuten na het ongeval zijn van cruciaal belang voor de overlevingskansen van het slachtoffer. Hieronder volgen de basisrichtlijnen voor de eerstehulpverlening.

Geëlektrocuteerd bij het proberen starten van een lasinstallatie

Een werknemer in een metallurgiebedrijf wilde zelf de elektrische bedieningskast van zijn lasapparaat repareren. De gevolgen waren fataal. Hoe had dit ongeval kunnen worden voorkomen?

Instructiefiche: Wat te doen bij een ongeval met elektrische oorzaak?

Onderhoud van machines, installaties en andere apparatuur brengt de nodige risico's met zich mee. Het vergt extra preventiemaatregelen om veilig tewerk te gaan. Wat te doen bij een ongeval met elektrische oorzaak?