Artikel

Opinie: Nieuwe meettechnologie voor schadelijke stoffen

Regelmatig is in het nieuws te horen dat er bij een brand of een chemisch incident mogelijk schadelijke stoffen zijn vrijgekomen en dat de brandweer metingen uitvoert. De huidige meetinstrumenten en -strategieën van de brandweer hebben beperkingen, maar er is beterschap op komst.

Chemische agentia: publieke raadpleging voor aanpassing grenswaarden

De grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling voor de chemische agentia zijn vastgelegd door het KB Chemische agentia. Deze grenswaarden worden regelmatig aangepast aan nieuwe wetenschappelijke inzichten om de bescherming van de werknemers verder te verbeteren. De aanpassing van de grenswaarden gebeurt in fasen waarbij ook een publieke raadpleging georganiseerd wordt om de technische en economische haalbaarheid na te gaan. 

Een grenswaarde voor nanometrisch titaandioxide?

Terwijl de Verenigde Staten, Japan en enkele Europese landen (indicatieve) grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling (GWBB) aan nanometrisch titaandioxide hebben ingevoerd, vraagt het INRS zich af waarom dit in Frankrijk niet is gebeurd. Het zou nochtans mogelijk moeten zijn dergelijke grenswaarden vast te leggen op basis van de in de VS uitgevoerde onderzoeken en aan de hand van een aangepaste meetmethode. Een woordje uitleg bij het voorstel van het INRS.

Risico’s beheren op bedrijventerrein chemische bedrijven

Chemelot is een industrieterrein voor chemische productiebedrijven en een Research & Developmentpark vlak over de grens met Nederland. De zogenaamde ‘chemiecluster’ heeft vele voordelen. Maar wat met de veiligheid met zo veel Sevesobedrijven zo dicht bij elkaar? Preventieadviseur-in-opleiding Ilona Verblakt* interviewde Klaas Bos, woordvoerder van Chemelot.

Arbeidshygiëne in de lift

“Arbeidshygiëne moet meer aandacht krijgen.” Dat zegt Steven Verpaele, bestuurslid van de Belgian Society for Occupational Hygiene (BSOH), preventieadviseur arbeidshygiëne bij Mensura EDPBW en voorzitter van het Belgian Center for Occupational Hygiene (BeCOH). Er wordt volgens hem nog te weinig beroep gedaan op een professionele arbeidshygiënist. De BSOH wil die drempel verlagen.

Nanomaterialen: Hoe de risico’s inschatten?

We weten nog niet precies welke risico’s het fabriceren en gebruiken van nanomaterialen inhoudt. Toch worden deze materialen of de producten waarin nanodeeltjes verwerkt zijn steeds vaker gebruikt. Ingenieur Jens Nobels ging voor zijn thesis tot het behalen van de graad master na master Safety Engineering na of er gestandaardiseerde methodieken bestaan om het risico van nanomaterialen in te schatten.

Metrostations: concentraties schadelijke stoffen hoger dan in de buitenlucht

De Franse vakbond CFDT zal een nieuw beroep instellen om de blootstellingsnormen voor werknemers in ondergrondse trein- en metrostations te herzien. In 2015 waarschuwde het Anses (Agence nationale de sécurité sanitaire
de l’alimentation, de l’environnement et du travail) de autoriteiten al: de hoeveelheid schadelijke stoffen in deze tunnels zou een risico kunnen inhouden voor de gezondheid van de werknemers die er aan de slag zijn.

Vooral onderhoudspersoneel blootgesteld in afvalverbrandingsinstallaties

De beoordeling van chemische risico’s in de sector van de verbranding van ongevaarlijk afval is complex omdat de stoffen die bij de thermische behandeling van huishoudelijk afval kunnen vrijkomen, heel divers zijn. Een casestudy van het INRS geeft een overzicht van metingen in vijf Franse afvalverbrandingsinstallaties en de blootstellingsrisico’s voor de werknemers. 

Aanbevelingen voor het instellen van alarmen voor gasdetectie

Gasdetectors voor het detecteren van giftig gas of een tekort aan zuurstof worden in heel wat werkomstandigheden gebruikt om werknemers te waarschuwen voor mogelijk gevaarlijke blootstellingen. Veelal maken deze alarmsystemen gebruik van standaardinstellingen. De Britse Health and Safety Executive (HSE) ging na met welke factoren rekening gehouden moet worden bij het instellen van de alarmen en geeft aanbevelingen.

Het nut van biomonitoring

Bij biomonitoring, of het opsporen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen via klinische tests, moet men met verschillende zaken rekening houden. Daarbij mag men het menselijk aspect niet uit het oog verliezen wanneer men beslist of men biomonitoring toepast of niet. Steven De Vriese, arbeidsgeneesheer bij Securex, licht de complexiteit van biomonitoring toe.