De term "Gen Z" is tegenwoordig een veelgehoorde term, maar wie behoort tot deze generatie en wat maakt hen anders dan andere generaties? Het is belangrijk om de generatie die je wenst te bereiken, te begrijpen. Ze hebben immers verschillende en unieke verwachtingen.
Chemiebedrijf Evonik Antwerpen heeft meer dan 1.000 medewerkers in dienst en werkt samen met zo’n 250 contractoren. Het is dan ook cruciaal om de veiligheidsprincipes continu in het achterhoofd te houden. De ‘Safety Street’ van het bedrijf loodst werknemers en contractoren op een laagdrempelige en interactieve manier naar een nog bewustere veilige manier van werken op de site. Ingenieur Werner Van Acker van Evonik licht het concept toe.
Door het toenemende geweld tegen hulpverleners wordt het psychosociaal welzijn in de zorg een steeds grotere uitdaging. Hoe kunnen preventieadviseurs een actievere rol spelen binnen residentiële voorzieningen, en dat vooral op afdelings- of leefgroepniveau?
Kunnen preventie en een verbetering van de arbeidsomstandigheden het concurrentievermogen van bedrijven verhogen? De Dares (Direction de l’animation de la recherche, des études et des statistiques – Frankrijk) voerde een studie[1] uit naar het verband tussen de arbeidsomstandigheden, preventie en de economische en financiële prestaties van bedrijven.
In deze tweedelige artikelreeks trekt preventieadviseur Bart Vanraes op kruistocht tegen niet- en slecht aangegeven arbeidsongevallen, of – zoals hij dit zelf noemt – tipp-exongevallen. In het eerste artikel schetste de auteur een beeld van het probleem en haalde hij enkele belangrijke studies rond het onderwerp aan. In het tweede deel gaat hij dieper in op de Belgische situatie.
In deze tweedelige artikelreeks trekt preventieadviseur Bart Vanraes op kruistocht tegen niet- en slecht aangegeven arbeidsongevallen, of – zoals hij dit zelf noemt – tipp-exongevallen. In dit eerste artikel schetst de auteur een beeld van het probleem en haalt hij enkele belangrijke studies rond het onderwerp aan.
Het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS) is een onderzoek gestart naar de evolutie van arbeid om zo te anticiperen op de bijbehorende gezondheids- en veiligheidsproblemen. Het instituut boog zich meer bepaald over het aspect ‘preventie’ in het kader van de ‘uberisering’.
Hoewel er bij de opleiding en aanwerving van managers en preventieadviseurs nog steeds te vaak gefocust wordt op hard skills, nemen zichtbaar leiderschap en soft skills aan belang toe. Deze laatste factoren zijn nauw verbonden met een goede veiligheidscultuur, waarbij iedereen zich betrokken voelt.
Huisdieren kunnen een buffer vormen voor gekende nadelen van thuiswerk voor mentaal en fysiek welzijn. Maar daar stopt het niet: ook op de reguliere werkplek buitenshuis, bijvoorbeeld op kantoor, laten dieren hun sporen na op het werknemerswelzijn. Hoe ze dat juist doen, thuis en op kantoor, en waarom werkgevers steeds vaker huisdieren on sitelijken toe te laten, lees je hieronder.