Voor haar eindwerk voor de opleiding preventieadviseur niveau 1 bij preventAcademy creëerde Veronique Lindekens een welzijnsdashboard, dat ze vervolgens implementeerde in een dienst met 23 recyclageparken binnen EcoWerf. Dit artikel focust op de KPI’s die ze ontwikkelde voor het dashboard.
Het eerste deel van deze artikelreeks beschreef de voor- en nadelen van formele beheersystemen en haalde enkele onderzoeken rond de effectiviteit en de winstgevendheid ervan aan. In dit tweede deel worden enkele omstandigheden besproken waarin bedrijven best niet beginnen met het opzetten van een formeel beheersysteem.
Binnen ondernemingen zijn formele beheersystemen al dertig jaar alomtegenwoordig voor het objectief beheer van alle activiteiten, inclusief het managen van deelproblematieken als milieuzorg en welzijn op het werk. Maar wat is de toegevoegde waarde van al deze systemen? Het eerste deel van deze tweedelige artikelreeks bekijkt de voor- en nadelen van formele beheersystemen en haalt enkele onderzoeken rond de effectiviteit en de winstgevendheid ervan aan.
Op 18 september 2019 behaalde de afdeling Hoogspanning van Iris Industry Solutions het certificaat voor de veiligheidsladder trede 3.[1] Wat deed de organisatie om het certificaat voor deze trede van de veiligheidsladder te behalen?
Dirk Gyzels werd in 2019 door de Belgische werkgeversorganisatie Agoria verkozen tot preventieadviseur van het jaar. Prevent vroeg hem om toelichting bij zijn aanpak voor meer veiligheid en gezondheid bij Inovyn, het bedrijf waar hij werkzaam is als preventieadviseur.
De geglobaliseerde wereld, de war for talent en het gebrek aan bepaalde profielen op de arbeidsmarkt zorgen ervoor dat werkgevers steeds vaker een beroep doen op anderstalige ‘buitenlandse’ werknemers. In haar eindwerk bespreekt Tine Berx de plaats van een multicultureel beleid in het globale preventiebeleid.
Naar aanleiding van een incident aan het Brusselse Noordstation wijst Edelhart Kempeneers ons op de relativiteit van het menselijke denken en de impact ervan op preventie. Hij geeft ook enkele zinvolle tips om de ratio te laten primeren.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, vindt men in alle sectoren allerhande afgezonderd tewerkgestelde werknemers. Bovendien heeft men vaak geen duidelijk beeld van deze werksituaties. Afgezonderde tewerkstelling vergroot echter de werkbelasting en bemoeilijkt de hulpverlening bij incidenten of ongevallen.
In het januarinummer van preventFocus werd al verteld dat Nederland met zijn veiligheidsladder een meetmethode heeft ontwikkeld die toelaat om het niveau van de bereikte veiligheidscultuur in de onderneming in te schatten. De oorsprong van de veiligheidsladder ligt in het inmiddels 20 jaar oude Hearts and Minds-onderzoek van de universiteit van Manchester. Dit artikel gaat dieper in op de vormgeving van die veiligheidsladder.
De veiligheidsladder, ontwikkeld en vaak gebruikt in Nederland, is een benadering die niet zozeer rekening houdt met een lijst van uiteenlopende verplichtingen in het kader van een zorgsysteem, maar die veeleer peilt naar de veiligheidscultuur in de onderneming.